Korona

NEDELJA, 28. JUN 2020, 19:30 -> 19:55
IZVOR:
RTS
Užice novo žarište koronavirusa, situacija u Novom Pazaru alarmantna
Prema najnovijim podacima, još tri osobe su preminule, a 254 su obolele od koronavirusa, što je u junu rekordan broj novozaraženih u danu. Zbog rasta broja obolelih i preminulih, sutra zaseda krizni štab koji bi trebalo da odluči o novim restriktivnim merama. Užice je novo žarište sa sve više obolelih. U Novom Pazaru teška situacija, više od 100 ljudi ima tešku kliničku sliku. Angažovana je i vojska.

U četvrtak je u Srbiji registrovano 137 novih slučajeva koronavirusa, u petak 193, u subotu 227, a danas 254 novozaražene osobe.U Zlatiborskom okrugu danas je potvrđen znatan skok inficiranih koronavirusom. U deset opština okruga ukupno je potvrđen 71 novi slučaj, a među njima je čak 47 iz Užica.

Prema rečima gradonačelnika Tihomira Petkovića, sutra na sednici u 10.00 razmatraće se uvođenje vanredne situacije.

Za nekoliko ukupno je registrovano 79 novozaraženih. Za direktora zdravstvenog centra situacija nije alarmantna.

“Ne rekao da je alarmanta, ozbiljna jeste, ali ne i alarmantna. Mislim da se drži pod kontrolom. Svakodnevno smo u kontaktu sa Ministarstvom zdravlja, kovid ambulantama, tako da za sada mislim da uz preporuku građanstvu da poštuju preporuke koje su naložene, spremni smo da izdržimo. Najveći broj slučajeva su lakši oblici, pet-šest smo poslali prema Beogradu. Imamo zaštitne opreme, pogotovo za naše zaposlene, jer nam je to osnovno, ko bi posle lečio pacijente”, kaže direktor zdravstvenog centra Miloš Božović.

Danas je zabeleženo devetoro novozaraženih iz Čajetine, pet iz Prijepolja, tri iz Bajine Bašte, po dva iz Arilja i Nove Varoši i po jedna iz Požege, Priboja i Sjenice.

Od početka epidemije do danas u Zlatiborskom okrugu je ukupno je potvrđen 371 slučaj pozitivan na virus kovid-19.

Teška situacija u Novom Pazaru
Treći dan od uvođenja vanredne situacije broj obolelih u Novom Pazaru se ne smanjuje. Više od sto pacijenata u Novom Pazaru ima tešku kliničku sliku.

Vojska postavlja šatore u krugu bolnice ispred palijativnog i grudnog odljenja. Medicinski radnici, lekari, vozači saniteta su na izmaku snage.

“Osnovni problem je nedostatak kvalitetnog kadra zato što je većina lekara obolela. Šatori su postavljeni za presvlačenje radnika”, navodi Slobodan Milisavljević, grudni hirurg iz Kragujevca.Direktor bolnice Meho Mahmutović kaže da je odjednom došlo do velikog priliva teških pacijenata.

“Cela bolnica ima ozbiljnu opremu, lekova ima dovoljno, sve imamo dovoljno zaštitnih sredstava. Na dnevnom nivou imamo distribuciju iz Beogradu”, navodi Mahmutović.

Zbog sve težih uslova rada u skafanderima na visokim temperaturama, kada ne sme klima da se uključuje, u pojedinim kovid bolnicama, lekarima i sestrama, smene su skraćene.

U Pčinjskom okrugu je 36 novoobolelih.

“Sada se virus vrlo brzo širi, to da naglasim, i da je intenzitet aktivnosti virusa visok. Ima i u trgovinskim objektima, i u privrednim subjektima, još uvek i u fabrikama ima slučajeva. Ima i nepovezanih slučajeva obolevanja, u smislu ne znamo uzrok, ne znamo izvor zaraze”, ukazuje Slađan Stanković, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Vranju.

Stabilnija situacija u Kragujevcu
Kragujevac, koji je juče proglasio vanrednu situaciju, čeka odobrenje Republičkog kriznog štaba za primenu restriktivnih mera.

U tom gradu danas stabilnija situacija, novozaraženih je 25, upola manje nego dan ranije.

“Ono što je specifično, većina njih ima blažu kliničku sliku. Od tih stotinak koji dođu na pregled, samo dvoje ili troje su takvog zdravstvenog stanja da moramo da uputimo na infektivnu kliniku. Ono što je primećeno to je da je većina njih temperaturu dobila zato što su bili po noćnim klubovima, provodima…”, navodi Vasilije Antić, direktor doma zdravlja u Kragujevcu.

Sada plaćamo cenu opuštanja prethodnih nedelja, kaže struka. Ukidanje vanredne situacije mnogi su tumačili i kao ukidanje mera zaštite.

U ustanovama socijalne zaštite, posebno u domovima za stare, potencijalnim žarištima, mere zaštite nisu ni prestajale. Posete se strogo se kontrolišu.

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vezane objave