397688 Img 0435 F

Oko 18 časova u stanu u trospratnoj zgradi u Ulici M. Obrenovića 3 u Užicu došlo je do stravične eksplozije u kojoj je teške povrede zadobila D. Ž. (43) i odmah prebačena na dalje lečenje u Beograd, dok su još četiri stanara prebačena u užičku bolnicu sa lakšim povredama. Ukupno je evakuisano šest stanara i jedan pas

Tačan uzrok nesreće zvanično nije potvrđen, ali stanari sumnjaju da je do eksplozije došlo usled gasa, koji se danima osećao u toj i u još dve zgrade u nizu.

Na licu mesta je odmah došlo 10 vatrogaasaca sa troje vatrogasnih kola, policija, inspekcija i predstavnici gradske vlasti. Prema rečima načelnika gradskih inspekcija ispituje se uzrok nesreće, pa i to, da li je možda gas uzrok eksplozije. Eksplozija je bila toliko jaka da je spala fasada sa gornjeg dela zgrade, a stakla su letela i pedeset metara dalje. Osetili su je i stanari iz susednih zgrada. U eksploziji je oštećen i jedan automobil.

Uzrujani i uplašeni stanari iz zgrada su izašli napolje. – Žena koja je povređena bila je sama u stanu. Ona je prebačena u Beograd. Ja sam bio sam u stanu preko puta njenog. Bilo je strašno. Čak su blindirana vrata od tog stana izvaljena. Ja sam samo zgrabio psa i odmah izleteo napolje – kaže stariji dečak, koji je u vreme eksplozije bio sam u stanu.

STRAVIČNA EKSPLOZIJA U UŽICU!

Svi stanari tvrde da se već mesec dana unazad u sve tri zgrade osećao gas. – Samo u prvoj zgradi jedan stanar je uveo gas, a ostali stanari u toj i u druge dve zgrade nemaju gas. Ali, ipak se baš osećao. Pre mesec dana sam prijavila preduzeću Užice-gas. Dolazili su sa aparatom i merili, pa rekli da to nije gas, već neka kiselina. Otišla sam u inspekciju da ponovo prijavim, ali su mi tražili da donesem potvrdu od Užica-gasa ili od preduzeća koje je uvodilo gas u taj stan da je sve u redu. Ponovo su došli sa aparatima i merili i rekli da nije gas. Merili su i ubšahti, koja je na nekih 50 m od nas. Kada su otvorili poklopac baš se osećao gas, ali inžinjer koji je bio, opet je tvrdio da nije gas i nešto je šaputao ljudima oko sebe. Zatvorili su šahtu i rekli su da će doći da ponovo ispitaju sve. To se sve dešavalo u poslednjih sedam dana – kaže Marija Jevromović iz druge zgrade i dodala da je čula da ne mogu da zatvore gas zbog nekadašnje kasarne, u kojoj se sada nalazi više objekata u zakupu.

– Pitala sam šta da mi radimo, rekli su nam da samo otvorimo prozore da se malo izluftira i da nije opasno – dodala je Marija.

U toku je uviđaj, a cela zgrada nema struje. Stanari će najverovatnije morati da nađu smeštaj kod rodbine. Inspektori koji su na licu mesta, nezvanično su rekli, da je moguće da je gas uzrok eksplozije.

– Iako zgrade nemaju gas, moguće da se gas negde provlačio kroz kanalizaciju, ali da bi došlo do eksplozije potrebna je baš velika koncentracija, tolika da u toj prostoriji ne bi moglo da se sedi. Sada je istraga u toku – kazao je jedan od inspektora.