20210118191246 641706

Agencija za lijekove i medicinska sredstva danas je dala zeleno svjetlo za upotrebu ruske vakcine u Republici Srpskoj.Dvije hiljade doza ruske vakcine Sputnik V u petak je uvezeno u , a odmah su uzorci poslati u Kontrolnu laboratoriju na ispitivanje kvaliteta i kontrolu vrijednosti parametara.

Pored uzoraka, službenici Agencije za lijekove su pristupili i pregledu dokumentacije koju je uvoznik dostavio, na osnovu koje se takođe odlučivalo o odobrenju.

„Agencija za lijekove i medicinska sredstva je izvršila provjeru kvaliteta vakcine Gam-COVID-Vac i utvrdila da ispitani uzorak navedene vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara. S obzirom na navedeno, stekli su se uslovi da se pokrene proces imunizacije stanovništva vakcinom Gam-COVID-Vac“, saopštila je Agencija za lijekove.

Sada kada je vakcina Sputnik V dobila dozvolu za upotrebu u , nakon što je uvezeno interventnim putem, u narednim danima se očekuje da Institut za javno zdravstvo Republike Srpske počne imunizaciju hiljadu .

Prema prvim najavama to će biti zdravstveni radnici. Republika Srpska u ovom i idućem mjesecu očekuje ukupno 400.000 doza ruske vakcine, te prve kontingente Pfizerove i kineske vakcine.

Kako smo već pisali, Republika Srpska je prvih 2.000 doza platila 64.000 KM.

(Klix)

Vezane objave