20210118191246 641706

Srbija je obezbedila najviše vakcina protiv korona virusa u regionu, a i šire, i dosad je vakcinisano 217.800 građana, izjavio je večeras ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je u emisiji “Hit tvit“ na televiziji Pink rekao da je danas vakcinisano 43.500 građana, od kojih samo u Beogradu 10.000.“Srbija je po ovim rezultatima koje priznaje ceo svet već na trećem mestu u Evropi i na šestom mestu u svetu“, rekao je Lončar.

Srbija je, kako je istakao, vakcinisala i obezbedila najviše vakcina u regionu i šire.

On je podsetio da je Srbija najviše testirala građane u regionu i šire, i u apsolutnim brojevima i na milion stanovnika, da imamo najnižu incidenciju oboljavanja od kovida 19 u regionu i najnižu stopu smrtnosti od kovida na milion stanovnika.

Srbija je, kako je rekao, obezbedila najviše zaštitne opreme, obezbedila najviše respiratora, jedina je zemlja u Evropi koja je uspela da između dva talasa epidemije izgradi dve potpuno nove bolnice za detekciju korona virusa sa preko 1.500 kreveta.

Lončar navodi i da je Srbija obezbedila dve nove laboratorije i hospitalizovala ubedljivo najviše obolelih – odnosno oko 100.000 građana, što predstavlja više od 30 procenata obolelih.

U poređenju sa regionom, Srbija je imala najmanje sati „lokdauna“, dodao je Lončar i naglasio da su to činjenice koje priznaje ceo svet.

„Sa ovim što je rađeno su spasene stotine hiljada života, sa ovim što imamo vakcine i što se ljudi vakcinišu“, rekao je on.

Vezane objave