U organizaciji Udruženja građana “Era” iz Užica, u Beogradu večeras počinje XIII Međunarodni festival folklora “Licidersko srce 2021”.video icon

Nakon beogradskog dela programa, festival će od 15. do 19. avgusta biti ogranizovan u Užicu, na Zlatiboru i u višegradskom Andrićgradu, u Republici Srpskoj.Najavljeno je učešće dečijih folklornih ansambala iz Bugarske, Mađarske, Severne Makedonije, Ukrajine, Egipta, Moldavije, Gruzije, Republike Srpske i Srbije.

Tokom pet festivala, nastupiće oko 700 dece, uzrasta od 10, do 16 godina.

“Oragizujemo folklorne koncerte, folklorne igraonice, izložbu narodnih nošnji zemalja učesnica, humanitarnu akciju “Licidersko srce deci”, novu akciju “Licidersko srce prirodi”, koncerta nešeg pevača Željka Vasića i još mnogo toga, tako da su brojni razlozi da budete deo festivalskih dešavanja”, rekla je Ivana Cvetković, članica festivala.
Novac prikupljen u humanitarnoj akciji biće doniran Odeljenju neonatologije užičke bolnice.

Predsednik Srbije, je pokrovitelj festivala, a podržavaju ga i Ministarstvo kulture i Uprava za saradnju sa dijasporom Misnistarstva spoljnih poslova.

“Kad znamo ko smo i odakle smo, onda možemo da se otvorimo drugima i to srcem, kad znamo da igramo Užičko kolo, onda možemo da naučimo i francuski Circle (narodni ples). Kad znamo da ono što imamo smo nasledili od predaka pre toliko godina, onda imamo želju da to prenesemo budućim generacijama”, je Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Vlade Srbije.

Na ekološkim radionicama, u okviru programa “Licidersko srce prirodi”, biće dogovorena i sadnja drvoreda prijateljstva na Zlatiboru i u Užicu, u saradnji sa JP Srbijašume.

Vezane objave