SARAJEVO – Na prostoru etnički očišćenog nekadašnjeg srpskog sela Lipa kod Bihaća, članovi kontroverznog udruženja “Askera” iz Tešnja učestvovali su u velikoj vežbi u kojoj je simulirana borba protiv ruskih specijalnih jedinica.

Glavni zadatak vežbe pod nazivom “Domovnistan”, koju je prošlog meseca organizovao Ersoft klub “Grupa 306” iz Bihaća, prema navodima organizatora, bili su napad i zauzimanje fiktivne separatističke pokrajine Domovnistan, koja je nakon referenduma i uz pomoć ruskih specijalnih jedinica proglasila nezavisnost od centralne vlade. Uz neizbežnu simboliku i paralele koje se gotovo same nameću između izmišljenog Domovnistana i Republike Srpske, posebno je zanimljivo to što su u vežbi učestvovali i ersofteri iz “Askera”, udruženja koje je pre meseci dospelo u žižu javnosti zbog objavljenih snimaka na kojima se vidi kako bošnjačku decu obučavaju vojnim veštinama.

U izveštaju koji je Ministarstvo bezbednosti nedugo nakon toga dostavilo članovima Zajedničke komisije Parlamenta za odbranu i bezbednost, “Askeri” su navedeni kao jedna od grupa koje mogu predstavljati potencijalnu bezbednosnu pretnju, posebno zbog toga što u rukovodećim strukturama udruženja sede lica koja su pripadnici ili simpatizeri vehabijskog pokreta. Boško Stojisavljević, predsednik Udruženja “Una”, koje okuplja Srbe prognane iz bihaćke regije, kaže da ersoft vežba održana u Lipi, iako ne krši zakone, predstavlja očiglednu provokaciju.

“Ratne igre u selu koje je potpuno očišćeno od Srba predstavljaju jasnu provokaciju i zastrašivanje povratnika – naglašava Stojisavljević. U vežbi u selu Lipa učestvovalo je blizu 170 ljudi iz FBiH, Hrvatske i Slovenije.

U izveštaju Ministarstva bezbednosti BiH, koji je ranije dostavljen parlamentarcima, ukazano je da se pojedini ersoft klubovi zloupotrebljavaju za prikrivenu vojnu obuku i regrutovanje ekstremista.

U tom izveštaju je navedeno da obaveštajni podaci ukazuju na sumnje u moguće zloupotrebe određenih lovačkih, streljačkih i ersoft klubova u BiH, koji bi mogli biti iskorišćeni za regrutovanje novih članova ekstremističkih grupa.

Vezane objave