Korona 5

Zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević rekla je da je u Evropi i na djelu drugi pik prvog talasa epidemije virusa. Ona je u emisiji Fokus na televiziji B92 rekla da je epidemiološka situacija u prilično stabilna, osim pojedinih gradova pput Beograda, Novog Pazara i Vranja, koji su žarišta.

– Proslave nakon Bajrama su doprinjle inicijalnom porastu oboljelih. Tamo je za vrijeme praznika bila povećana koncentracija građana koji su došli da proslave praznike sa porodicama – rekla je ona, prenosi Espreso.

Kako je kazala, u Novom Pazaru su se zdravstveni radnici zarazili van radnog mjesta, na proslavama.

– Nadamo se da će ovo da budu samo izuzeci. Zdravstveni radnik mora da ima na umu kakav odgovoran posao ima i da bude primjer drugima – rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je kazala da sada postoji velika vjerovatnoća, za razliku od zime, da smo zaraženi a da to ne znamo.

– Ovaj broj od 143 potvrđena slučaja, gdje smo najavili da budu jednocifreni brojevi, pa čak da neće ni biti, potvrđuje koliko nas ovaj virus iznenađuje. To je pokazatelj šta se dešava ukoliko se virusu to dozvoli – pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, to je potvrda onima koji su se pitali da li je bilo potrebno uvoditi vanredno stanje.

– Da, bilo je potrebno. Efekti prevencije se vide kada se bolest ne javlja. Apsolutno je trebalo tada uvesti mere, uspeli smo da ojačamo kapacitete našeg zdravstvenog sistema, imamo i nove laboratorije. Veliki broj respiratora koje sada imamo, za koje se nadamo da nikada nećemo iskoristiti u punom kapacitetu – rekla je Kisić Tepavčević.

Kisić Tepavčević je dodala da je potrebno povećanje kapaciteta, jer smo ukinuli kovid centre.

– Situacija se prati iz minuta u minut – kazala je ona.
O uvođenju novog vanrednog stanja

Prema njenim riječima, mjera vanrednog stanja je bila dobra u vremenu, da ojačamo svoje kapacitete.

– Sumnjam da će ikada doći situacija za takvu vrstu mjera – rekla je Kisić Tepavčević.

– Ovo nije isti virus kao onaj koji smo preležali u martu i aprilu – rekla je ona.

Kako je kazala, imamo mnogo manje najtežih formi bolesti koji zahtijevaju veštačku ventilaciju.

– Mi ne možemo da znamo kako će virus da odreaguje u svakom organizmu. Zato svi da se pazimo maksimalno i da ne igramo po principu – neće mene. Ovaj virus se dosta nepredvidivo – kazala je ona.

Prema riječima Kisić Tepavčević, nekada je bilo 147 na respiratoru, a sada dosta manje, ali bi bilo povoljnije da nemamo nijednu osobu na respiratoru.

Vezane objave