“Dosta priče, veži pojas” tako glasi slogan preventivne kampanje kojom u Agenciji za bezbjednost saobraćaja pokušavaju da dodatno probude svijest kod vozača.

Prije dva mjeseca novi donio je i paprene kazne, ali vozači sa kojima smo razgovarali, kažu da im udar po novčaniku nije glavni motiv.

Ipak, podaci Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto moto saveza RS, govore drugačije. Od 15. februara, kada je novi stupio na snagu, samo 20 odsto više vozača veže pojas, što je, kažu, razočaranje.

“Agencija je nakon donošenja zakona, provela jedno probno brojanje na ulicama Banjaluke i na uzorku od 1000 vozila, izbrojali smo da 66 odsto vozača koristi bezbjednosni pojas, što je u povećanju u odnosu na prethodni period”, naveo je Milija Radović,direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja.

“I dalje situacija nije dobra. I dalje nije toliko veliki porast kao što smo očekivali da će efekti zakona biti”, pojašnjava Ranko Babić,generalni sekretar AMS RS.

Razočarani su i u policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja. Čude se što ni kazne od 300 maraka nisu uplašile vozače. Zato pojačane kontrole.

“U narednom periodu kroz redovne aktivnosti, kao i poslije ove preventivne usljediće jedna, a na području grada Banjaluka, usljediće akcija pojačane kontrole saobraćaja sa akcentom na korištenje bezbjednosnog pojasa”, kaže Dragan Milošević, komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja.

Na meti će posebno biti oni koji u automobilu voze djecu. Ko dijete mlađe od 12 stavi na prednje sjedište, platiće kaznu od 400 maraka.

Vezane objave