Viber je danas postao široko rasprostranjen, a koriste ga milijarde ljudi u svim krajevima planete.

Pored niza tehničkih mogućnosti, odlukuje ga jedna vjerovatno i najvažnija – potpuno je besplatan i sve što vam je potrebno da biste ga koristili je internet konekcija. Ali, nije baš sve tako sjajno u korištenju Vibera…

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

Bezbroj puta čitali se i o njegovim slabostima, a za jednu manu vezani su problemi koje prave uglavnom skoro svi korisnici ove aplikacije. U pitanju je, dakako, problem sigurnosti.

Jeste li znali da poruke koje šaljete Viberom i pozive koje obavljate koristeći ovu mrežu, mogu vrlo jednostavno presresti, prisluškivati, ukrasti? Na internetu postoje besplatni programi koji su napravljeni samo da vam načine muke?

Stoga je velika greška otkrivanje ličnih podataka i informacija koje jesu (ili bi trebale biti) tajne i dostupne uskom krugu ljudi. Ni “obični” telefonski pozivi nisu lišeni ovog problema, ali su daleko zaštićeniji i sigurniji. Viber zato trebate koristiti samo za razmjenu osnovnih informacija dok bi ozbiljnije razgovore trebalo voditi drugim kanalima. Oprez, dakle, možda neko sluša vaše razgovore i čita poruke. Možda iz čiste zabave, ali možda i iz podlih namjera.

To je, zapravo jedini pravi razlog, zbog kojih oni, kojima je stalo do privatnosti, ne trebaju koristiti Viber.