Vikipedija – najveća slobodna onlajn enciklopedija danas proslavlja 18 godina postojanja.
Vikipedija (engl. Wikipedia) je enciklopedijski je projekat slobodnog sadržaja na internetu koji razvijaju dobrovoljci širom svijeta uz pomoć vikisoftvera. Projekat je pokrenut 15. januara 2001. godine kao podrška Nupediji – enciklopediji koju su pisali eksperti iz relevantnih oblasti. Vikipedija ima više od 49,3 miliona članaka na 303 projekta, od čega je više od 5,7 miliona na verziji pisanoj engleskim jezikom te preko 614.000 članaka na srpskom jeziku.
Moderna ideja štampane enciklopedije se prvi put pojavljuje malo prije Deni Didroa i enciklopedija osamnaestog vijeka. Zamisao da se pri formiranju enciklopedije koristi automatizovana mašinerija se može pratiti do Herberta Džordža Velsa i njegove knjige World Brain (1937) i Vanevara Buša i njegovog članka As we may think (1945), u kojem on iznosi viziju Memeksa (Memex) zasnovanog na mikrofilmu. Ideja za pokretanje enciklopedije koja nije samo štampana je do pojave Interneta bila smatrana fantazijom. Međutim, trenutno postoje mnoge enciklopedije na mreži, a Vikipedija je trenutno najveća od njih.
Vikipedija je nastala kao dopunski projekat za Nupediju, slobodnu mrežnu enciklopediju na engleskom jeziku, koju su pisali eksperti. Nupedija je osnovana 9. marta 2000. kao vlasništvo Bomisa, internet portala za pretragu i oglašavanje. Glavni ljudi Nupedije su bili Džimi Vejls, glavni urednik Bomisa, i Lari Sanger, glavni urednik Nupedije i kasnije Vikipedije. Sadržaj Nupedije je u početku bio licenciran pod Nupedijinom licencom za slobodni sadržaj, ali je prešla na GNU licencu za slobodnu dokumentaciju prije osnivanja Vikipedije na nagovor Ričarda Stalmana.
Istorija Vikipedija počela je 2. januara 2001. u San Dijegu u Kaliforniji, u razgovoru između Larija Sangera i programera Bena Kovica. Kovic je tokom večere objasnio Sangeru ideju vikija, koji je odmah shvatio da bi viki format odlično pristajao enciklopediji. Sanger je potom nagovorio šefa Nupedije da napravi Viki od Nupedije i prva verzija je bila postavljena uživo 10. januara. Međutim, mnogi korisnici Nupedije nisu hteli da Nupedija bude Viki, pa je tako 15. januara na svojoj sopstvenoj stranici www.wikipedia.org nastala „Vikipedija”. Već 12. februara 2001. Vikipedija je imala 1.000 članaka, a 7. septembra 2001. 10.000 članaka. Od tada, popularnost Vikipedije je konstantno rasla. Ona se sada nalazi među 5 najposećenijih sajtova na svijetu. Trenutno je dostupna na 303 jezička izdanja, a broj dostupnih članaka premašuje 49,3 miliona.
Danas se širom svijeta obilježava Vikipedijin dan u organizaciji Vikimedijinih neprofitnih ogranaka i korisničkih grupa.
Proslava Vikipedijinog rođendana je organizovana i u Republici Srpskoj od strane Vikimedijine zajednice Republike Srpske. Uz prigodan program i druženje sa predstavnicima obrazovnih i GLAM institucija, Vikipedijin dan će biti obilježen u restoranu „Al Parko” (Al Parco) u Istočnom Sarajevu.

Related posts