Na području višegradske opštine na pčelinjacima su jesenas zabilježeni slučajevi američke kuge pčelinjeg legla, zarazne neizliječive bolesti pčela. Bio je to alarm za uzbunu za Udruženje pčelara „Višegrad“ koje je formiralo komisiju, pojačanu opštinskim poljoprivrednim inspektorom, koja je poslata na teren da registruje slučajeve bolesti kako bi se preduzele mjere uništavanja zaraženih pčelinjih društava i širenje kuge na druge pčelinjake.

“Mi smo obišli veliki broj pčelinjaka ali zbog hladnoće nismo uvijek mogli da otvaramo košnice već smo razgovarali sa pčelarima i davali uputstva, ako ne znaju, kako da prepoznaju američku trulež”, rekao je član komisije Božo Sarić.

On je podsjetio da je zvanično registrovana kuga na dva pčelinjaka i na jednom zaraženom su uništena sva društva i košnice a ovih dana će to biti urađeno i sa drugim oboljelim.

Kad se na inistitutu „Vaso Butozan“ u Banja Luci utvrdi da je u pitanju američka trulež legla komisijski se pristupa spaljivanju košnice i pribora a pčele se ranije uguše hemijskim sredstvima.

Udruženje pčelara „Višegrad“ je donijelo odluku da se na područje višegradske opštine zabrani doseljavanje pčelinjih zajednica iz drugih krajeva bez potvrda nadležnih institucija o zdravstvenom stanju pčela i prijavljivanja udruženju i opštinskoj poljoprivrednoj inspekciji.

(BN)