Img 20200304 001654 706
Booking.com

U organizaciji Udruženja građana „Eko Centar“ u Višegradu održano je predavanje „Štetnost mini hidroelektrana i alternativni načini proizvodnje električne energije“ kojem je prisustvovalo oko 150 građana.
Predavanje je otvorio predsjednik udruženja Dejan Furtula gdje je goste upoznao sa radom ove organizacije. Nakon njega članovi recitatorske sekcije SŠC „Ivo Andrić“ su recitovali pjesme o rijekama, a zatim se prisutnima obratio dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić. On je ukazao na sve mane malih hidroelektrana i o problemima sa kojima se susreću u . Skupu se obratio Anes Podić iz „Eko akcije“ iz Sarajeva koji je predstavio stanje u Bosni i Hercegovini sa MHE, da bi nakon njega svoju borbu za rijeke Stare Planine ispričao Aleksandar Jovanović Ćuta.
Skupu su prisustvovali mnogi aktivisti za zaštitu iz cijele a posebno nam je drago da su sa nama bili i predstavnici građana sa Sokoca koji dijele sličnu sudbinu sa nama – ističu iz Udruženja.
Ispred Koalicije za zaštitu govorio je Miloš Orlić koji je zamolio prethodnike da komentarišu načine njihove borbe osim pravnih radnji. Svi su se složili da je pravna borba važna ali da jedinstvo građana je najvažnije te da je u krajnjoj liniji neophodno pribjeći građanskoj neposlušnosti.
– Drago mi je da borba protiv MHE u iz dana u dan sve veća i veća. Protestna okupljanja su sve brojnija, jer je veća svijest kod građana o ovome problemu. Prije svega to možemo zahvaliti u jednu ruku i društvenim mrežama, jer su sadržaji o štetnosti MHE svima dostupni – istako je Robert Oroz iz organizacije „Eko Gotuša“.
Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić, na kraju predavanja uručio je prigodne poklone Srednjoškolskom centru „Ivo Andrić“ i Šumskom gazdinstvu „Panos“.

Vezane objave