Screenshot 20210105 164002 Com.android.chrome

Elektroprivreda radiće narednih zajedno sa Hidroelektranom na uklanjanju otpada koji bi mogao da ugrozi rad višegradske hidroelektrane, izjavio je direktor preduzeća Hidroelektrane na Drini, Nedeljko Perišić.

On je naveo da je danas počelo čišćenje plutajućeg otpada na rijeci Drini, te da su angažovani mehanizacija i ljudstvo na rješavanju ovog problema.

– Na sastanku koji je danas održan u Bajinoj Bašti potpisan je ugovor između Elektroprivrede Srbije, ogranka Drinsko-Limske hidroelektrane i izvođača radova koji će za par dana biti uveden da zajedno sa nama sanira problem otpada na Drini – je Perišić.

On je dodao da otpad dolazi svim pritokama Drine i da je na ovoj rijeci veliki broj divljih deponija.

mapirati sve divlje deponije uzvodno uz Drinu i njene pritoke. To je zadatak svih ministarstava u tri države. Uz veći dotok rijeke Drine veći je i dotok smeća – rekao je Perišić.

On je istakao da je u kontaktu sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem, te da su dogovorili sastanak 11. januara u Sarajevu na će biti razmatran ovaj problem.

Perišić je napomenuo da je u toku dana izvađeno oko 100 metara kubnih smeća, koje će biti odvezeno na gradsku deponiju.

Pucanjem gornje lančanice Hidroelektrane Višegrad, oko 3.000 do 4.000 metara kubnih otpada dospjelo je do krune brane Hidroelektrane, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije.

Specijalizovani tim Hidroelektrane Višegrad godišnje iz Drine izvadi od 6.000 do 8.000 metara kubnih plutajućeg otpada.

Related posts