1005x635

Stanovnici Višegrada već su se navikli da trgovinske radnje u ovom gradu ne rade nedjeljom.

Tako je u novembru prošle godine odlučila Skupština Opštine, koja je, prema riječima načelnika Mladena Đurevića, ispoštovala zahtjeve velikog broja radnika u ovom sektoru, koji nisu imali slobodan dan u sedmici.

– Mislimo da je to jedna dobra odluka, koja je omogućila svim radnicima, koji su do sada radili nedjeljom, da se malo posvete porodicama. Mogu vam reći da je donošenje takve odluke izazvalo veliko zadovoljstvo kod radnika, ali i njihovih porodica i građana. Čuo sam da će se, na prijedlog Saveza opština i gradova RS, pokrenuti inicijativa da se ovakva odluka donese na nivou RS – kazao je za „Avaz“ Đurević.

Za kontrolu poštivanja odluke zaduženi su inspekcijski organi. Ova odluka se ne odnosi na ugostiteljske objekte, benzinske pumpe i druge, a izuzetak su i dva trgovinska objekta, koja su registrirana kao dragstori, za što moraju ispunjavati posebni uvjeti.

Ovakvu odluku ranije je donijela i Opština Mrkonjić-grad, a nakon Višegrada rad nedjeljom zabranila je i Opština Čajniče, gdje će raditi samo „dežurni maloprodajni objekt“, prema rasporedu koji sačinjava Opštinsko odjeljenje za privredu, finansije i društvene djelatnosti.