Dom zdravlja trenutno nema seruma, a interes za njegovom nabavkom pokazali su i radnici komunalnog preduzeća koji se već susreću sa zmijama. Ujeda tokom ove sezone nije bilo, ali do bolnice u Foči potrebno je oko sat i po vremena, pa je eventualni ugriz i potencijalni rizik za pacijenta.

– Imali smo određenu količinu seruma na zalihama, ali istekao mu je rok trajanja, pa nam je problem nabaviti 4-5 doza koliko nam godišnje treba. Okrenuli smo se Sarajevu i očekujem da ćemo naredne sedmice riješiti taj problem – dodaje Škipina.
Građani oprez: Najotrovnija zmija Evrope hara Bosnom i Hercegovinom!

Sezona toplog vremena probudila je gmizavce, koji u pojedinim gradovima već prave probleme. U posljednje dvije sedmice u Univerzitetskoj bolnici zbrinuli su pet pacijenata koji su doživjeli ujed zmije. Šefica Službe za infektologiju, Jelena Firesku Govedarica, kazala je da su pacijenti prošli bez težih posljedica. – Imamo serum Antiviperinum i spremni smo na sve, jer ove godine, kažu, ima veći broj zmija nego inače – dodaje Firesku Govedarica.

U Urgentnom centru Kantonalne bolnice ove sezone nisu imali slučajeva zmijskih ugriza, osim pacijenta koji je transportovan iz Rudog. – Tamo je dobio serum, a ovdje ostalu potrebnu terapiju, analgetike i antibiotike, jer radilo se o našem osiguraniku. Ujed zmije je bio u predjelu ruke i sve je prošlo bez posljedica – kaže dežurna doktorica UC, Alta Bihorac, te dodaje da UC KB raspolaže sa zalihama seruma „Antiviperinum“.

Vezane objave