Oko 70 poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine danas je sa firmom HIPEKS iz Novog Goražda, potpisalo ugovore o otkupu roda maline za tekuću godinu.
Prema riječima direktora „Hipeksa“ Siniše Gajića, Ugovorom je predviđeno niz uslova , kao što su tačno predviđene lokacije za svakodnevno preuzimanje roda u svim mjesnim zajednicama, te elementi vezani za cijenu i isplatu roda.

„U toku otkupa, svakih sedam će biti akontativna isplata na tekući račun svakog kooprenta u visini od jedne marke po kilogramu, a krajnja isplata do 31. decembra ove godine“, je Gajić.

On kaže da je sa višegradskih plantaža u toku prethodne godine hladnjača u Novom Goraždu otkupila oko 40 tona jagodičastog voća , od ukupno 100.000 tona sa cijele regije.
Sav rod iz goraždanske hladnjače završava na tržištu zapadno evropskih zemalja.

„Konačna cijena ovogodišnjeg roda maline će biti tržišna u cijeloj Bosni i Hercegovini“, izjavio je Gajić.
Plantažna proizvodnja maline na području opštine počela je 2013 godine sa šest proizvođača, da bi taj broj u ovoj godini prešao stotinu.

„ U međuvremenu je formirano i Udruženje malianara „Lastar“ koje trenutno broji 35 članova, potvrdio je predsjednik ovog udruženja Vladiša Jošilović, inače jedan od najvećih proizvođača maline u Višegradu.

Za podsticaj u poljoprivredi, budzetom opštine je za ovu godinu planirano 100.000 maraka.

Vezane objave