41172642

U Policijskoj upravi Foča je danas, 17.01.2020. godine održana redovna konferenciju za medije na kojoj su predstavseni rezultati rada za proteklu 2019. godine.
Prisutnima se obratio načelnik Policijske uprave Kostović Velimir koji je istakao da se na području Policijske uprave Foča na osnovih sviha parametara, stanje bezbjednosti može ocijeniti kao zadovosavajuće.
Naime, Načelnik je u svom obraćanju iznio statističke podatke za period januar-decembar 2019. godine, koji pokazuju da je smanjenje statistički parametara broja krivičnih djela kao i broja narušavanja javnog reda i mira.
Broj krivičnih djela je smanjen za oko 7,6%, od 242 krivična djela, 203 krivičnih djela je iz oblasti iz opšteg kriminaliteta, a 34 krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, a 5 krivičnih djela je iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja. U posmatranom periodu evidentirano je smanjenje broja narušavanja javnog reda i mira te da je ukupno evidentirano 182 narušavanja javnog reda i mira, od kojih nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.Načelnik Kostović se osvrnuo i na migrantsku krizu u BiH i rekao da je na području PU Foča pronađeno 227 ilegalnih migranata koji su predati u nadležnost Ministarstva bezbjednosti BiH i da su nadležnomtužilaštvu dostavsena tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu „Krijumčarenje sudi“ protiv pet lica.
Načelnik Odjesenja policije Voislav Krunić je istakao da su u toku 2019. godine evidentirano ukupno 182 narušavanja javnog reda i mira, što je smanjenje za 8,1%.
Ukupan broj prekršaja iz ove oblasti je 251, što je više za 7,3% u odnosu na 2018. godinu. U narušavanju javnog reda i mira učestvovao je 37 povratnika i 2 malosetnika. Takođe, što je izuzetno povosno nije bilo narušavanja u većem obimu (pet i više lica).
U toku 2019. godine, evidentirano je 315 saobraćajnih nezgoda u kojima je nastradalo 49 lica, za razliku od uporednog perioda kada je broj nastradalih lica iznosio 90, što je smanjenje za 45,6%. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim je u smanjenju za 75 %, odnosno u 2019.godini poginulo je jedno lice. U saobraćajnim nezgodama teško je povrijeđeno 18 lica, a lakše je povređeno 30 lica što je takođe u smanjenju za 52,8% u odnosu na uporedni period 2018. godine.
Zahvasujući proaktivnom radu u izvještajnom periodu policijski službenici su uočili i evidentirali 45 prekršaja iz oblasti opojnih droga, gdje je pokrenut prekršajni postupak protiv 43 lica.
U izvještajnom periodu policijski službenici na području koje je u nadležnosti Policijske uprave Foča iz saobraćaja su isksučili 575 vozača, od kojih je 452 bilo pod dejstvom alkohola, 80 zbog upravsanja bez položenog vozačkog ispita, a 37 iz ostalih razloga.Takođe su preduzimajući preventivne i represivne mjere iz svoje nadležnosti iz saobraćaja isksučili 230 vozila, od kojih je 110 zbog isteka registracije preko 30 dana, 112 zbog tehničke neispravnosti i 8 vozila iz ostalih razloga.
Načelnik Odjesenja kriminalističke policije Tomović Duško je istakao da je broj evidentiranih krivičnih djela u prethodnoj godini smanjen za oko 7,6 %, gdje prevladavaju krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta i to 203 krivična djlea. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 216 izvještaja protiv 229 lica, dok je smanjen broj recidivista u vršenju krivičnih djela za oko 9,7 %, a evidentirano je smanjenje broja malosetnih izvršioca krivičnih djela za 50 %. Takođe je istakao da je procenat rasvetsenosti krivičnih djela 66,2%, tačnije riješeno je 45 krivično djelo koja su prijavsena po nepoznatom izvršiocu, a da je riješeno i jedno krivična djela iz prethodnog perioda po čemu se može vidjeti da policijski službenici kontinuirano rade i na rasvetsavanju krivičnih djela iz prethodnog perioda i da je održani visok stepen rasvetsenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu. Takođe je naveo da su policijski službenici u poslednjem kvartalu 2019 godine sproveli operativnu akciju kodnog naziva „Drina“ koje je rezultirala podnošenjem izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv jednog lica, a kojom prilikom je pronađena i oduzeta veća količina cigareta bez akciznih markicac. Pripadnici odjesenja kriminalističke policije PU Foča su nastavili i u 2019 godini rad po operativnoj akciji „Dojave“ po kojoj su podnijeli 16 Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu Pranje novca.
Na kraju pres konfenerncije načelnik Policijske uprave Foča se zahvalilo prisutnim novinarima na saradnji i objektivnosti izvještavanja, te profesionalnoj saradnji koja je ostvarene u prethodnom periodu sa žesom da se ista i nastavi i u buduće.
Takođe se zahvalio lokalno zajednici, svim organizacijama kao i građanima koji su svako na svoj način takođe doprinijeli da stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Foča bude na zadovosavajućem nivou, odnosno da se očuva i održi povosno stanje bezbjednosti.