talas na Sredozemlju izazvao je rekordne temperature, u Tunisu je u utorak izmeren istorijski rekord od 49 stepeni, a sada je stiglo upozorenje da se talas širi ka Evropi!

Institut za meteorologiju Tunisa saopštio je da je prethodno najviša zabaležena temperatura bila 46,8 stepeni, koja je registrovana 1982. godine. U nekim delovima zemlje visoke temperature dovele su do nestanka struje zbog prekomerne upotrebe rashladnih uređaja, prenosi Rojters. “Zastrašujući talas širi se sa severa Afrike prema jugu Europe”, napisao je sinoć na Tviteru škotski meteorolog Skot Dankan. On je naveo da je u glavnom gradu Tunisa juče izmerena temperatura od vrtoglavih 49 stepeni Celzijusa, čime je srušen rekord. Prosečne temeprature u Tunisu u avgustu kreću se oko 30 stepeni, a juče je srušen rekord iz jula 1943. godine kada je izmereno 47.4 stepeni. – Ovo je samo početak strašnog toplotnog talasa”, napisao je dodajući da je juče na Siciliji izmerena temperatura od čak 47 stepeni.

Visoke temperature registrovane su u celoj južnoj Evropi, na Balkanu i u severnoj Africi i u mnogim zemljama su izazvale požare.

Vezane objave