Booking.com

Vlada Kantona na današnjoj sjednici donijela je odluku da se od subote opet zatvore ugostiteljski objekti, a od sutra produži ograničenje kretanja.

Policijski sat će biti produžen od 21 sat do pet ujutro. Ove dvije odluke važe za narednih 14 , potvrdio nam je ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Sjednica Vlade KS je još u toku, a kako saznajemo na snazi ostaju ostale ranije usvojene mjere.

U međuvremenu je iz Službe za protokol i press KS saopćeno da će zabrana kretanja na snazi biti narednih 15 .

Odobrenje poslodavaca za kretanje

– Također, na period od 15 , počevši od 20.03. 2021. godine u 5 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu , uz dozvoljenu dostavu hrane i pića. Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane (KD 56.10) te djelatnosti pripreme i usluživanja pića (KD 56.30) – saopćeno je.

Vlada KS danas je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, te ga je uputila na razmatranje Skupštini KS, uz prijedlog da se donese po hitnom postupku

– Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a koji će se naći pred Skupštinom KS naredne sedmice, spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.

Iz zabrane kretanja u KS izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID, uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama, moraju odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21 uvečer pa do 5 sati ujutro narednog – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.
Produženje važenja svih ranijih mjera

Danas je donesen i zaključak o produženju važenja svih ranijih mjera po preporukama Kriznog štaba.

– Vlada upućuje riječi zahvalnosti zdravstvenim radnicima na bespoštednoj borbi za zdravlje i živote svih nas tokom pandemije, kao i stanovnicima Kantona koji u ovom teškom periodu poštuju preporuke struke i mjere koje su na snazi – saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vezane objave