Zahvaljujem se Srpskoj pravoslavnoj crkvi i bratstvu Tasica na urucenju povelje.
Posebno se zahvaljuj Srpskoj pravoslavnoj crkvi sto nas okuplja i jaca. Nasa drzava nije tamo dokle je granica vec dokle se cuju zvona,prave crkve i viore zastave. 🇷🇸❤🇷🇸

VIŠEGRAD – Humanitarac iz Beograda i načelnik Spasilačkog centra Srbije Vojkan Krstić iz Beograda dobitnik je ovogodišnje Povelje `Brvno` koja mu je uručena danas na Desetom Saboru Tasića i ostalih familija koje su živjele ili žive u selu Bijela kod Višegrada.

Povelju je Krstiću uručio starješina Bratstva Tasić Radoje Tasić koji je tom prilikom istakao da je ovaj humanitarac obezbjedio sredstva za sanaciju puta od Borija do porte hrama u Bijeloj.

`Hvala Bratstvu Tasića na ovoj povelji koja će mi biti dalji podstrek u mom humanitarnom i spasilačkom radu. Zadivljen sam ovim što je izgradilo bratstvo ove familije posebno crkvom brvnarom koja podsjeća na naše pretke i uči generacije da treba čuvati vjeru pradjedovsku koji na poseban način čine Tasići, ` istakao je Krstić.

Povelja koja je dio lučevog brvna ugrađenog u crkvu brvnaru je dodjeljena po četvrti put a dosadašnji dobitnici su bili Aleksandar Moljević, Mirko Pandurević i Novak Savić.

Starješina bratstva Radoje Tasić je podsjetio na prvi sabor kada je održan i parastos osnivaču familije Tasiji Kujundžiću i donešena odluka o izgradnji hrama.

On je nabrojao šta je ovo relativno malo bratstvo uspjelo da za deset godina uradi i oživi svoje selo dajući mu novu dimenziju i uvrštavajući ga u vjerske i turističke mape višegradske opštine i Republike Srpske.

Tasić se zahvalio opštini Višegrad i preduzeću `HE na Drini`koji su deset godina pomagali Tasićima da izgrade hram i urede njegovu portu.

`Ostalo je da se završi Tasijin konak u kome će, pored ostalog biti i Muzej Tasića, uredi prostor oko hrama, asfaltira put od Borija do Čadine bare a sabori obogate novim zanimljivim sadržajima, ` dodao je Tasić.

Član Starješinstva Bratstva Tasić Mladenko Tasić je načelniku opštine Mladenu Đureviću uručio zahvalnici za opštinu i predstavniku preduzeća `HE na Drini` Milu Periću.

U toku saborske svečanosti član Starješinstva Slaviša Tasić je natavio sa humanitarnim akcijama pomoći bratstvenicima pa je tako provedena aktivnost na sakupljanju novca za popravak porodične kuće nedavno preminulog Slavka Tasića u kojoj živi njegova supruga Nada i njen otac.

`Saboraši su se i ovajput uključili u akciju sakupljanja pomoći pa će u toku avgusta Slavkova kuća biti i renovirana, ` istakao je Slaviša Tasić.

Novina na ovogodišnjem ljudovanju Tasića je bilo takmičenje za najbolju pitu. Za najbolju pitu žiri sa Acom Moljevićem na čelu je proglasio kulinarsko umijeće Milojke Tasić dok je drugo mjesto pripalo djevojčici Mariji Tasić koja je za takmičenje spremila i kolopitnjak.

`Pobijedilo je ogromno iskustvo u spremanju pite u koju sam pored obaveznog sira stavila i gljive da dobije poseban ukus, ` rekla je Milojka Tasić.

Milojka je za nagradu dobila oklagiju u kojoj je ugraviran datum održavanja Sabora Tasića.

Ovo saborovanje na kraju je proteklo i u sportskom nadmetanju u navlačenju konopca za koje je bio zadužen član Starješinstva Bratstva Gordan Tasić.

`Takmičenje je održano po zaseocima pa je tako najjača bila ekipa Mitrovići koja je nagrađena gajbom piva, ` objasnio je Gordan Tasić.

Saborovanje je počelo liturgijom u hramu Hrista Spasitelja kojoj su prisustvovali saboraši i njihovi gosti.

` Niko nije ni slutio da će Tasići izgraditi ovakav hram i saborovati cijelu deceniju. Sve je to zahvaljujući što se okupljaju oko hrama gdje se služe liturgije, čitaju molitve, gdje saboraši slave Vaskrs i Badnje veče a u crkvi su zabilježena i prva krštenja djece, ` rekao je arhimandrit Jovan Gardović.

Krsna slava hrama u Bijeloj je Nerukotvoreni lik Isusa Hrista i ona će se proslaviti 29. avgusta ove godine. Domaćin Slave je Dragan Tasić.

Zabilježeno je da je na ovom Saboru bilo 46 bratstvenika iz zaseoka Mitrovići koji potiču od Milovana Tasića a koji se ponosio sa sedam sinova i jednom kćeri.

M. SIMANIĆ – http://visegradskevijesti.com