873x400
873x400

Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, a u višim planinskim predjelima i preko prevoja moguć je nailazak na poledicu, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.

U usjecima i pored kamenih kosina učestao je odron zemlje i kamenja na kolovoz. Vozačima se savjetuje maksimalan oprez i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

Zbog snježnih smetova i dalje je zatvoren regionalni put Ulog-Klanci preko prevoja Morine, te na regionalnom putu Mrakovica-Podgradci-Gradiška.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik –Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranja klizišta saobraćaj se odvija oteženo, jednom saobraćajnom trakom, a preporučuju se alternativni pravci.

Radovi se izvode na magistralnom putu kroz Laktaše, gdje je u toku izgradnja kružnog toka, a vozila se preusmjeravaju na obilazne puteve u neposrednoj blizini. Zbog malog kapaciteta obilaznice kroz centar Laktaša, na snazi je zabrana teretnog saobraćaja, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj preusmjerava se na auto-put. Iz pravca Gradiške to je petlja Aleksandrovac, iz pravca Banjaluke kod hotela “Ćubić”, iz pravca Prnjavora petlja Drugovići, a iz pravca Srpca petlja Laktaši.

AMS preporučuje vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put “Deveti januar” i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine koji se otežano odvija zbog izgradnje kružnog toka.

Radovi se izvode i u tunelu Brčigovo na magistralnom putu Sastavci-Ustiprača, dok je saobraćaj obustavljen na regionalnom putu Mrakovica-Podgradci-Gradiška.

U toku su radovi na regionalnim putevima Kotor Varoš-Kneževo u mjestu Živinice, Ukrina-Klupe u mjestu Šnjegotina, dok je zbog klizišta usporen saobraćaj na dionici Ukrina-Gornja Vijaka.

Na relaciji međuentitetske linije Banj Brdo-granični prelaz Rača kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, pa se vozačima skreće pažnja da voze opreznije.

Zbog izgradnje mini-hidroelektrane izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš-Obodnik.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično. Zbog oštećenja nadvožnjaka kod “NIS petrol” pumpe u Trnu saobraćaj se preko samog nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici u opštini Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva- Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer nema dozvoljenu nosivost.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U FBiH kolovoz je jutros pretežno mokar, a ugaženog snijega ima na dionicama Livno-Kupres i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen /Prozor-Jablanica/ pa putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona, osim autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Na prelazu Metaljka /Čajniče-Pljevlja/ moguć je prelazak granice od 7.00 do 19.00 časova.

BiH je otvorila granice prema: Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri države. Ulazak u BiH za strane državljane omogućen je uz negativan pi-si-ar /PCR/ test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.