Booking.com

Gips, oštećenje vida, ali i mnoge bolesti, biće razlog da se privremeno ili trajno vozačima oduzme vozačka dozvola, predviđa novi o bezbjednosti saobraćaja BiH.

Policija će evidenciju ko nije sposoban da vozi, jer će ih o tome obavještavati zdravstvene ustanove. Ovaj put će tačno znati koje su to fizičke povrede ili psihičke smetnje koje čine vozača nesposobnim, jer ranija odredba nije bila dovoljno precizna. Namjera je dobra, ali ni to nije rješenje, smatraju ljekari.

“Možemo doći u problem da recimo čovjek koji slomi nogu, on je spriječen, ne može da vozi auto, jer ima gips, ali će on taj gips da skine za nekih mjesec dana. A neko iz Doma zdravlja ili neke druge ustanove je javio da on nije sposoban da vozi. Neko će neku drugu bolest. Nema potrebe da im neko oduzima dozvolu, pa da kasnije ganjaju potvrde, pa da vraćaju tu svoju dozvolu”, kaže doktor Nenad Stevandić.

Takve odredbe mogle bi ići na štetu građana, smatra Stevandić. Vozači kažu da su, ipak, svjesni šta je cilj- smanjiti broj saobraćajnih nesreća.

Slično tumačenje imaju i u Agenciji za bezbjednost saobraćaja. Narušeno zdravstveno stanje je, kažu, jedan od glavnih faktora rizika u vožnji.

“Naročito je to bitno kod vozača profesionalaca, jer oni upravljaju i autobusima i teškim teretnim vozilima i saobraćajne nezgode sa učešćem ovakvih vozila su obično nezgode sa većim posljedicama”, rekao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Vozači uvijek mogu da se žale, ako smatraju da im je vozačka dozvola nepravedno oduzeta, kažu u Agenciji. A vožnja bez nje svakako ne dolazi u obzir, ni po starom ni po novom zakonu.

Vezane objave