Miholjsko Ljeto Jesen Sunce

Načelnica Hitne pomoći u Beogradu, doktorka Mara Petrović ističe da će naredna dva, tri organizam morati da se adaptira na nagli skok temperature.
– Svakako da takve promjene u temperaturi teže podnose starije osobe i hronični bolesnici. Kod njih može doći do pada krvnog pritiska, gušenja, malaksalosti, slabosti. Savjet je da prvenstveno povedu računa o krvnom pritisku i da se obrate ljekaru ukoliko dođe do bilo kakvog odstupanja od njihove bolesti – naglašava dr Petrović.

Kada je riječ o mlađoj populaciji, kaže doktorka, može doći do pada koncentracije, nesanice, nervoze, ali takođe može da nastupe glavobolja i malaksalost.

– To su sve prolazne tegobe koje prolaze za 24 do 48 sati, dok se organizam ne navikne na tu temperaturu. Naravno, pojedina grupa ljudi uopšte i ne primijeti tu razliku u temperaturi – kaže doktorka.

Dovoljan unos tečnosti i regulacija krvnog pritiska osnovni je savjet građanima kako bi se adaptirali na promjenu vremena.

– Minerali i vitamini su potrebni za povećanje imuniteta kod koje su došle u kontakt sa oboljelima od gripa. Prevencija u širenju zaraza jeste izbjegavanje skupova gdje se nalazi veći broj ljudi. Takođe, što češće provjetravanje prostorija. Ako dođe do infekcije koja se manifestuje curenjem iz nosa, kašljanjem, povišenom tjelesnom temperaturom, bolom u zglobovima i tada je neophodna simptomatska terapija – objašnjava dr Petrović.

Najtopliji 1. februra u istoriji

Snijeg još nismo vidjeli ove zime, kako je počelo teško da će ga i biti do novembra-decembra, ali bi zato već danas mogao da padne još jedan temperaturni rekord, na koje smo se već navikli posljednjih .

Naime, ako se iole ostvare prognoze meteorologa, koji su za danas najavili maksimalnu temperaturu od 18-19 stepeni u prestonici, to će definitivno biti najtopliji 1. februar u istoriji Beograda! A slična slika biće i u drugim krajevima Srbije.

– Do utorka, 4. februara, u Srbiji veoma toplo sa temperaturom znatno iznad prosjeka za ovaj period godine, u većini mjesta od 16 do 18, ponegde i oko stepeni – stoji u najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Prvi dan zimskog raspusta svi oni koji se upute na primjer na Zlatibor, u iščekivanju snježnog pokrivača, moći će da se sunčaju na više nego prijatnih 12 stepeni.

– Dešavalo se i ranije da budu ovako visoke temperature, prije par u Knjaževcu zabeilježena je početkom februara visoka temperatura koja je dostizala i 26, 27 stepeni – rekao je za Blic meteorolog Đorđe Đurić.

Najtopliji prvi februar u Beogradu, do sada je registrovan 2018. godine sa 16,6 stepeni, dok je samo malo hladnije bilo 2000. godine – 16,2.

Međutim, početak februara je nekad znao da bude i bukvalno leden. U novije vrijeme pamtimo 1.2.2012. sa maksimalnom temperaturom od -5,2, ali i sa velikom količinom snijega. Ipak, rekord je na ovaj datum zabilježen 1929. godine kada je u najtoplijem dijelu bilo minus 17!

Vezane objave