Nakon sjednice Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti, premijer Aleksandar Vučić je da je podignuta borbena gotovost vojnih jedinica tamo gdje je neophodno i napomenuo da je Srbija stabilna, te da njeni građani mogu da budu mirni.

Govoreći o sinoćnjim sukobima u makedonskom Sobranju, Vučić je da o tome izlazi sa opreznim izjavama jer, kaže, “moramo da vodimo računa o svakoj riječi koju izgovorimo”.

“Mislim da je Čerčil da ne postoje stalna prijateljstva, ni stalna neprijateljstva, već stalni interesi”, naveo je Vučić i dodao da se nasmijao kad je vidio reakciju cjelokupne međunarodne javnosti, gdje su, istakao je, do prije neku godinu upade u Skupštinu Srbije i ubistva komentarisali kao praznike demokratije, a sada za, kako kaže, 10 puta manje incidente okarakterisali kao vandalizam.

“Sve što govore s moralnog aspekta ostavite po strani”, je Vučić i dodao da “sve to mora da se uzme kao racionalna politička činjenica i da se u skladu sa tim vodi računa o interesima svoje zemlje”.

“Pozvali smo na mir u Makedoniji, jer se to tiče i nas. Mislim da Srbija ima najviše ugleda u Makedoniji i da narod u Makedoniji zna da je Srbija jedina koja je više toga dobrog učinila za njih, nego bilo ko drugi od susjeda”, napomenuo je Vučić.

On smatra da je Srbija umirujuće uticala na sve ono što se događa u Makedoniji.

Sada se vidi, kaže Vučić, nedvosmislena činjenica da “Albanci postaju mezimče gotovo cjelokupne međunarodne zajednice i da mogu sebi da dozvole šta hoće”.

(RTS)

Vezane objave