Sukob među Srbima u Republici Srpskoj bio bi katastrofa, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da se nada da među Srbima u Republici Srpskoj tokom izbora i nakon njihovog završetka neće doći ni do kakvog sukoba.

Vučić je Sremskoj Mitrovici upitan da li je i koliko zabrinut zbog situacije u RS i da li očekuje da izbori i period posle njih prođu bez sukoba među Srbija, kratko rekao:

„Ja se tome nadam, sve drugo bi za Srbiju i RS bila katastrofa.“

To je, dodao je, sve što danas može da kaže po tom pitanju, da ne bi činio ono što, kaže, čine drugi, na dnevnom nivou, kada su u pitanju RS i BiH.

Ne bih potcenio Junkera

Vučić je izjavio da je možda preterano jako upozorenje predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera da će na Balkanu biti kao ’90-ih ako mu se uskrati EU perspektiva, ali da ne bi ni potcenio procene šefa evropske „vlade“, kojeg smatra veoma ozbiljnim političarem.

Istakao je da će Srbija i dalje igrati važnu ulogu u očuvanju mira u regionu:

„Mi ćemo čuvati mir, prelazićemo preko provokacija iz regiona, čuvaćemo i sebe i druge“, rekao je srpski predsednik.

Povodom različitih medijskih napisa, koji su Junkeru pripisivali sklonost alkoholu, Vučić je rekao da je reč o veoma ozbiljnom i vrednom čoveku, političaru koji je više puta ubedljivo pobeđivao u svom Luksemburgu na izborima, te o fantastičnom znalcu ekonomije.