Novi predsjednik SDS-a je Vukota Govedarica – jednoglasna je odluka delegata na vanrednoj skupštini SDS-a, u Banjaluci. Modernizacija stranke, povećanje odgovornosti i međustranačke discipline, kreiranja novih politika SDS-a – plan su novog predsjednika stranke.Vjeruje da je u Srpskoj neophodno formirati jak opozicioni blok koji će, kako kaže razotkriti anomalije u Savezu za promjene. Mladen Bosić, koji je zbog izbornog poraza, podnio ostavku, odgovornost za loš izborni rezultat SDS-a, pripisuje Miloradu Dodiku i Bakiru Izetbegoviću, s kojim je SDS u vlasti na nivou BiH.

Svih 349 delegata glasalo je za novog predsjednika SDS-a Vukotu Govedaricu, koji poručuje da je velika odgovornost i čast biti na čelu državotvorne političke organizacije. Kaže da će SDS biti okrenut unutarstranačkoj konsolidaciji i uspostavljanju stranačkog jedinstva.

– Јedan od osnovnih zadataka SDS-a biće međugeneracijska saradnja. Tu će nam biti potrebni i stari politički vukovi, ali posebnu pažnju ćemo posvetiti mladim kadrovima, rekao je Govedarica.

Bivši predsjednik Mladen Bosić na čelo SDS-a došao je poslije opštih izbora 2006. godine , kada je zbog loših izbornih rezultata sa te funkcije smijenjen Dragan Čavić. Nakon deset godina iz istog razloga podnio je ostavku u SDS-u, kako kaže ne zbog navodnog puča u stranci, već zbog preuzimanja odgovornost za loše izborne rezultate. Ipak, za izborni poraz optužuje Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, zbog, kako kaže, dizanja nacionalnih tenzija tokom izborne kampanje.

– Tu su igru odigrali Bakir Izetbegović i Milorad Dodik uz pomoć Ustavnog suda BiH, Tužilaštva i odluka koje su dovele do toga da glavna tema kampanje ne budu pitanja lokalnih zajednica i problemi građana u njima. Umjesto toga, glavna tema ove kampanje je bila Dan Republike i referendum o njemu, koji je održan sedam dana prije izbora, istakao je Mladen Bosić, bivši predsjednik SDS-a

Iako su brojni analitičari SDS proglasili apsolutnim gubitnicima lokalnih izbora, a kao jedan od razloga naveli politiku koju vode sa SZP-om i Izetbegovićem na bh.nivu, koju je vlast u Srpskoj nazvala izdajničkom – Govedarica negira takve navode pozivajući Dodika na odgovornost.

– SDS je gubitnik i to se pokazalo. Vidim da nastavljaju sa istim odnosom prema političkim temama oni moraju da razumiju da nisu izgubili izbore zato što su bili opozicija samo ovde nego zato što su bili loša vlast na nivou BiH, poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.