Auto-mafija koju je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) razbila akcijom „Volan“ bila je jedna od najprofesionalnijih ikada u BiH i bili su obučeni da za manje od minuta ukradu automobil vredan više od 100.000 KM, otkriva „EuroBlic“.U ovoj akciji uhapšeno je šest osoba uglavnom iz Istočnog Sarajeva, a sumnja se da su ukrali automobile vredne više miliona maraka.

U SIPA su pojasnili da su uhapšeni osumnjičeni za organizovani kriminal, krijumčarenje, teške krađe i iznude. Uhapšeni su od ranije policiji po krađama i više puta su do sada hapšeni.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da je ova akcija trajala oko dve godine i da su prikupljeni brojni dokazi koji potvrđuju da je ova grupa ukrala više od 100 automobila na području BiH.

– Najviše automobila je ukradeno na području Kantona Sarajevo, zatim u Tuzli, kao i jedan deo u Republici Srpskoj. Ova grupa je automobile krala od 2010. godine do danas – pojasnio je naš sagovornik.

On je istakao da je reč o profesionalnoj grupi u kojoj je svaki član tačno znao šta da radi i da su ovim hapšenjem zadali “udarac u glavu” auto-mafiji u BiH.

– O kakvim profesionalcima je reč govori i podatak da su koristili veoma sofisticirani alat, a vrednost samo jednog dekodera kojeg su imali bila je oko 30.000 maraka. Upravo uz pomoć njega krali su automobile za manje od minut. Na primer automobil „BMW X6“ čija vrednost dostiže i do 150.000 maraka uz pomoć tog dekodera ukradu za oko 50 sekundi – pojasnio je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, oni na mestu krađa skoro da nisu ostavljali nikakve tragove, ali su otkriveni profesionalnim radom inspektora.

– Prvo smo došli do informacija sa kojim automobilima idu u krađe i zatim smo ih oko dve godine pratili, prisluškivali i snimali. Sve je bilo veoma dobro organizovano. Prvo izaberu automobil koji će da ukradu, a zatim jednim automobilom na koji stave lažne tablice odlaze do mete. Kada ukradu automobile, odvozili su ih na sakrivene lokacije – istakao je naš izvor.

Zatim kaže da su ih brojne kamere snimile, ali da su uvek na glavama imali kape i da se na osnovu tih snimaka ne mogu prepoznati.

– Međutim, mi smo ih skoro dve godine pratili i snimali i na tim snimcima se čuje kako dogovaraju krađe, gde idu i slično, a pomoću toga smo mogli i skontati ko je ko. Na osnovu toga smo i mogli povezati koji je lopov imao koji zadatak, a upravo od njegove uloge u krađi je zavisilo i koliki će procenat novca dobiti – kaže pomenuti izvor.

On ističe da su skupocene automobile krijumčarili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku i zatim prodavali, a manje vredna vozila su sekli i prodavali u delovima. Osim toga u nekim slučajevima su zvali vlasnike i nudili im da vrate automobile za određenu svotu novca.

Pripadnici SIPA su poslednjih proveli više akcija u kojima su hapšene osobe osumnjičene za krađu automobila, tako su i u ovoj godini imali još dve akcije. Tom prilikom hapšene su osobe iz Istočnog Sarajeva, Lukavice i Sokoca zbog ovih dela, a prema nezvaničnim informacijama sve ove grupe su međusobno povezane.

Učestvovale sve policijske agencije

Iz SIPA je saopšteno da su u ovoj akciji učestvovala i Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH, MUP Srbije, Granična policija BiH, kao i MUP Republike Srpske i Kantona Sarajevo.

– Svi oni su pružili veliku pomoć u realizaciji ove akcije, koja je ujedno jedna od najsloženijih policijskih akcija u BiH – rekli su u SIPA.

Vezane objave