Res 1593198795 Za Mjesec Dana Gorivo Poskupjelo Drugi Put

Novi udar na džepove građana u Bosni i Hercegovini. Na skoro svim benzinskim pumpama gorivo je skuplje u prosjeku od 6 do 10 feninga. nisu iznenađeni novim cijenama, dok privrednici upozoravaju da je ovo tek početak poskupljenja cijena naftnih derivata.

Za nepunih mjesec , gorivo u BiH poskupljuje već drugi put. Na banjalučkim pumpama cijene naftnih derivata poskupile su između 6 i 10 feninga. Tako je cijena litre dizela sada između 1,64-1.67 KM, dok je cijena kvalitetnijeg dizela od 1,72– 1.79 KM. Poskupio je i benzin, čija je cijena 1,64-1,69 KM. Kvalitetniji benzin košta između 1,85-2,15 KM. Cijena auto-gasa na pumpama u Banjaluci je između 0,84-0,89 feninga.

I u Bijeljini koja je među najjeftinijim gradovima u BiH, cijene goriva idu naviše. Litar dizela tako košta oko 1,59 KM. Cijena kvalitetnijeg dizela je 1,79 maraka. Cijena jedne litre benzina je 1,64 KM.

Auto-gas na bijeljinskim pumpama kreće se između 0,83-0,85 feninga. I u FBIH rastu cijene. Litar dizela u Sarajevu košta od 1,66 KM do 1,81 KM, a benzina od 1,66 KM do 1,86 KM. Najniža cijena litre dizela u Mostaru je 1,61 KM, a najviša 1,76 KM, dok se cijena benzina kreće između 1,66 KM i 1,81 KM, što je za deset feninga više u odnosu na cijenu iz prošle sedmice.

novim poskupljenjem goriva nisu iznenađeni.

„Naglo je pojeftinilo, a sada odjednom poskupljuje. Uvijek kad ne znaju pravi odgovor kažu da je to na svjetskoj berzi, a svjetska berza je od nas, mi smo mali po svakom osnovu. U svakom slučaju na standard i na primanja, gorivo je značajna stavka u mjesečnom buždetu“ – kažu .

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS potvrđuju ono što misle . Izmjena cijene nafte zavisi od stanja na svjetskom tržištu i da prema tome reaguju i domaći distributeri.„Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj poskupjelo je zbog rasta cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, usljed čega su i rafinerije u okruženju povećale cijene svojih proizvoda.“

, prevoznici tvrde da barel nafte nikada nije bio jeftiniji i da prema tome cijene goriva u BiH ne bi ni trebale da se povećavaju. Ističu da bi država morala reagovati.

„Smatramo da ipak u ovom slučaju, da se država trebala odreći jednog dijela ili akcize i poreza na gorivo u korist privrednika i prevoznika. Sav ovaj ceh, kako mi privrednici i prevoznici, tako će ga i BiH platiti, jer svako poskupljenje goriva prouzrokuje poskupljenje svih životnih namirnica, a opet ponavljam u ovoj situaciji zaista nepotrebno“, kaže predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, Nikola Grbić.

Grbić podvlači da je cijena goriva od 1,50KM koliko je iznosila u toku najveće krize izazvane epidemijom virusa , bila realna za BiH, ali da u interesu nadležnih u BiH nije da to ostane na tom nivou.

BN TV

Vezane objave