FOČA – Za realizaciju rekonstrukcije prve faze trase puta od Foče do Šćepan Polja izdvojeno je 12,5 miliona KM, rekao je vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Republike Srpske” Davor Kostrešević.

Kostrešević je rekao novinarima u Brodu na Drini da je prvom fazom obuhvaćeno 5,5 kilometara puta, uz izgradnju mosta dužine oko 90 metara.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

On je naveo da druga faza iznosi oko 36 miliona KM i obuhvata most preko rijeke Drine prema Tjentištu i putnu komunikaciju od skoro 12 kilometara.

Kostrešević je naveo da je prema Šćepan polju nakon druge faze ostalo do 20 kilometara, što bi bila treća faza realizacije gdje bi se sredstva obezbjeđivala sukcesivno prema potrebama.

On je istakao da je projektnu dokumentaciju radio konzorcijum više projektantskih kuća koje su je svojim iskustvom dovele do evrpskih standarada.

“Učinićemo sve da se ova putna komunikacija dovede na nivo koji je odvijek zasluživala”, poručio je Kostrešević nakon što je danas ozvaničen početak rekonstrukcije dionice Brod na Drini – Šćepan Polje.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović izjavio je da je ovo istorijski dan za Foču, cijelu regiju i Republiku Srpsku, te smatra da ovim projektom opština imamo pretpostavke da u punom kapacitetu razvija privredu i turizam.

Vukadinović je istakao da su zahvaljujući srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i premijeru Radovanu Viškoviću obezbijeđena sredstva da se krene sa radovima na ovoj dionici puta.

“Kočnice za ovaj posao bile su nažalost na nivu BiH, ali me raduje da je rukovodstvo Republike Srpske prepoznalo značaj ove putne komunikacije, cijele regije, turizma i privrede kako na prostoru opštine Foča, tako i na cijelom ovom prostoru od Hercegovine do Podrinja”, rekao je Vukadinović.

On je izrazio uvjerenje da će u narednim godinama biti završena putna komunikacija prema Hercegovini, koja će turistički uvezati primorje, Trebinje, sjever Crne Gore, Foču, Višegrad i dalje prema Zlatiboru.