Sa temperaturom od 25 stepeni Celzijusa ispod nule, Sjenica je 25. januara bila najhladniji grad u Srbiji, što i ne čudi za ovu varoš na Pešteri, poznatu po izuzetno niskim temperaturama

To je, prema podacima Meteorološke stanice, bio najhladniji dan u ovoj godini, a temperatura je već tri dana neprekidno u minusu.

Pratite nas na našim stranicama VIŠEGRAD 365 i TURIZAM 365 i straniciFacebook Booking.com

– Ušli smo u period ledenih dana kada su temperature od 11 do 19 stepeni ispod nule, a jutros je bilo najhladnije u ovoj godini. Narednih dana očekujemo nešto toplije vreme i da temperature konačno pređu nulu – kaže meteorološkinja Rada Grebović i dodaje da je prošle godine najniža temperatura bila minus 23 stepena.

Iako ovakve temperature građanima ostalih gradova Srbije deluju ekstremno, žitelji Sjenice navikli su na led i mraz.

– Nije strašno, može da se funkcioniše, navikli smo i spremni za ovakvo vreme. Nije prijatno na minus 30, grize mraz obraze, pogotovo ako rano ujutru morate na posao, ali sve se to podnosi. Samo da smo zdravi – priča Denis dok izlazi iz prodavnice nakon jutarnje kupovine.

Tridesetak kilometara od Sjenice, u Karajukića Bunarima, mestu na Pešterskoj visoravni gde je zvanično zabeležena najniža temperatura u Srbiji, u utorak u šest ujutru bilo je minus 31.

– Hladno je poslednjih nekoliko dana, temperatura ne prelazi minus 10, teško je, ali se borimo, ne izlazimo iz kuća, osim ko mora. Hvala bogu imamo drva, toplo je, muka je kad zaledi voda, najviše se mučimo oko stoke, njih da napojimo i nahranimo – kaže Radoje Kuč iz susednog sela Dolići.

Najniža temperatura u ovom delu Srbije zabeležena je 13. januara 1985. godine u Karajukića Bunarima kada se živa spustila na minus 39,5 stepeni, mada većina meštana tvrdi da su oni merili i temperature niže od 40 celzijusa ispod nule.

– Zime 2006. i 2017. godine su bile najhladnije u poslednje vreme i tada su mnogi pričali da su merili minus 40, minus 41, ali to ne ulazi u zvanične podatke i ne priznaju se kao najniže – dodaje Kuč.