Booking.com

Žutica, voda u stomaku, oštećenje centralnog nervnog sistema – samo su neki od simptoma karcinoma jetre. Nažalost, u većini slučajeva, pacijent se javi doktoru kada je bolest već uznapredovala.

Da ne bi došlo do zakašnjele reakcije, hirurzi preporučuju redovne preglede kod porodičnih ljekara.

“Prava dijagnostika je porodični ljekar koji poznaje bolesnika, koji poznaje njegove toksične navike, naročito alkohol, koji poznaje njegovu istoriju bolesti, hepatitis, posebno u današnje vrijeme kada imamo hepatitis C, i još neke hepatitis D koji su uvod u nastanak karcinoma”, kazao je Zdravko Marić, predsjednik Udruženja hirurga RS.

Jedan od glavnih uzročnika nastanka karcinoma je stres, hrana i genetski poremećaj. U Srpskoj je u porastu broj oboljelih od svih oblika karcinoma. Na nivou samo jedne godine obavi se oko 350 operacija jetre. Susret sa malignim oboljenima i cirozom, u Kliničkom centru, postala je svakodnevnica.
“Broj bolesnika sa malignim oboljenima, broj bolesnika sa cirozom, broj bolesnika sa hepatocelularnim karcinomom, broj bolesnika sa karcinomom debelog crijeva je toliko veliki da je postao naša svakodnevica. I mogu da kažem da svi modaliteti načina lječenja malignih bolesti, ali i ciroze, koje je prekancerozno odjeljenje u UKC RS su dostupna”, izjavio je Mirko Stanetić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Svakodnevnica sa tim bolestima je i na beogradskom Kliničkom centru. Na stručnom sastanku, domaći i hirurzi iz regiona razmjenili su znanja i iskustva. Svoja saznanja sa Beogradskog kliničkog centra u Banjaluku donio je hirurg Miroslav Miličević.

“Ma kako malo sredstava imamo, ima što nam niko ne može oduzeti, a to je znanje, saradnja, i to je da pratimo koliko god možemo svjetske trendove da bi što bolje liječili naše bolesnike”, istakao je Miroslav Miličević, profesor hirurgije beogradskog Kliničkog centra.

Rak jetre je opasna bolest, jer je taj organ podložan širenju karcinoma. Zato iz Kliničkog centra poručuju da se redovno odlazi na preglede i ne čeka na simptome koje se pojave kod uznapredovalog karcinoma.

Vezane objave