U Policiskoj upravi Foča, danas je održana redovna konferencija za novinare povodom prezentovanja rezultata rada za mjesec januar 2019.godine. Konferenciji su prisustvovali zamjenik načelnika Policijske uprave Radenko Vasiljević, načelnik odjeljenja policije Krunić Voislav i načelnik kriminalističke policije Tomović Duško.
Prisutnim novinarima prvo se obratio zamjenik Vasiljević koji je istakao da je na osnovu svih relevantnih podataka i sagledavajući sve parametre stanje bezbjednosti na području Policijske uprave zadovoljavajuće.
Zamjenik Vasiljević istakao je da je u posmatranom periodu u odnosu na uporedni period evidentirano smanjenje broja krivičnih djela za 36,8 %. Ukupno je evidentirano 12 krivičnih djela, dok je u 2018. godini u istom vremenskom periodu evidentirano 19 krivičnih djela. Podneseno je 12 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv devet lica. Najviše krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta.
Načelnik Krunić je istakao da je u mjesecu januaru stanje bezbjednosti zadovoljavajuće na osnovu planskog pristupanja i preduzimanja odgovarajućih policijskih mjera i radnji. Evidentirano je 12 narušavanja javnog reda i mira što je za 9,1% više o odnosu na uporedni period, dok je broj prekršaja smanjen za 5,9%. U posmatranom periodu nije bilo počinjenih prekršaja od strane pet ili više lica, dok je gledano po strukturi najveći broj prekršaja po članu 12. tuča i fizički napad. Broj saobraćajnih nezgoda je povećan za 225 % , evidentirano je 26 saobraćajnih nezgoda, od kojih su 23 sa materijalnom štetom, a tri saobraćajne nezgode sa posledicama po lice i to jedno sa teško povređenim licima i dvije saobraćajne nezgode sa lakše povređenim. Izuzetno je pozitivno što u mjesecu januaru nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa poginulim licem.
Zahvaljujući konstantnim aktivnostima policijskih službenika iz saobraćaja su isključena 37 vozača, od toga 29 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, pet vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava, jedno zbog upravljanja pod dejstvom droga i iz ostalih razloga isključena su dva vozača.
Načelnik Odjeljenja policije Krunić dodao je da su novogodišnji i božićni praznici, kao i svi javni skupovi povodom kulturnih i sportskih manifestacija protekli u miru i bez incidenata. Takođe, tokom praznika, su poslušali apele policije i tom prilikom nije bilo zabilježenih slučajeva nezakonite upotrebe pirotehničkih sredstava kao ni vatrenog oružja.
Povodom početka drugog polugodišta školske 2018/19. godine, policijski službenici pojačali su svoje prisustvo na terenu u cilju veće bezbjednosti naših najmlađih sugrađana. Takođe, načelnik je istakao da će policijski službenici i u narednom periodu pojačati svoje prisustvo na terenu kao i saradnju sa lokalnom zajednicom, a sve sa ciljem održavanja povoljne bezbjednosne situacije. U svim opštinama koje su u sastavu PU u januaru su održani Forumi za bezbjednost građana na kojima se prati bezbjednost kao i eventualna problematika da bi kroz zajednički rad i saradnju svih uključenih subjekata doveli do pozitivnog i bezbjednog stanja na terenu.
Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije Duško Tomović je istakao da je u posmatranom periodu napodručju Policijske uprave evidentirano je 12 krivičnih djela, te da je najveći broj iz oblasti opšteg kriminaliteta, odnosno oblasti imovine. Od ukupnog broja krivičnih djela osam su protiv imovine, jedno krivično djelo protiv života i tijela i tri krivična djela iz ostalih krivičnih djela opšteg kriminaliteta.

Vezane objave