Članovi Udruženja antifašista Zagreba, posle Beograda, Kraljeva i Kragujevca, doputovali su u Užice, gde su položili vence palim borcima na Kadinjači i posetili najnoviju muzejsku postavku “Užička republika”.

Tokom prijema u zgradi gradske skupštine, zapevali su poznatu partizansku pesmu “Sa Ovčara i Kablara”, a Branko Božić, učesnik Drugog svetskog rata, vidno uzbuđen nam je ispričao:
“Vidite i sami kada čujem partizansku pjesmu, cure mi suze! Cure! Do skoro sam bio predsjednik Udruge Prvog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, a to je 4. Korpus SFRJ. Imam 89 godina i putujem, ne mogu stati. Ja ne bih mogao otići na onaj svijet da još nisam vidio Kadinjaču. Pozivam užičke antifašiste da 25. maja iduće godine budu naši gosti i da zajedno posjetimo Kumrovec.”

Među 46 članova Udruženja antifašita Grada Zagreba u Užice je pored Branka došao još jedan učesnik Narodnooslobodilačkog rata – Šime Mudrovčić, rođen u Otočcu, iz Like, borac Šeste ličke proleterske divizije `Nikola Tesla` koja je oslobađala zapadnu Srbiju
Moja brigada je oslobađala Valjevo. U tom gradu sam polagao majorski ispit. Nisam do sada bio ovde ali mnogo mi je drago što sam došao u bivše Titovo Užice”, kaže Mudrovčić.

Stjepan Šafran je potpredsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista zagrebačke županije. Kaže, dolaze u posetu jednom prijateljskom gradu i prijateljskom narodu.

“Došli smo ovdje u prijateljsku posetu, da odemo do Kadinjače, da se poklonimo hrabrim borcima Radničkog bataljona koji je branio svoj grad 1941. godine. Dolazimo kao vjesnici novog doba u otopljavanju odnosa među našim prijateljskim narodima. Četrdeset pet godina smo živeli u domovini u kojoj je vladalo bratstvo i jedinstvo i sada činimo mnoge napore da to ponovo razvijamo”, poručio je Šafran.

A Dragica Lovreković, sekretar zagrebačkog Udruženja antifašisa, ističe da žele da obiđu celu Jugoslaviju i podsete ljude na značaj antifašističke borbe:
“U vremenu jačanja fašizma i jačanja revizije povijesti, mi jednostavno želimo kroz celu bivšu Jugoslaviju ponovo obići sva ta stratišta gdje su stradali nedužni. Želimo ponovo posjetiti ljude da te žrtve nisu za džabe pale. Mi se jednostavno toj degradaciji antifašističke borbe moramo suprotstaviti i pokazivati nešto drugo – da su se desile te strahote.”

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika Užica, pozvao je zagrebačke antifašiste da se upoznaju sa istorijom tog grada iz koga je krenula prva neprijateljska ofanziva, grada koji je 45 godina nosio ime doživotnog predsednika druge Jugoslavije i lidera partizanskog pokreta Josipa Broza Tita.

Novka Ilić

U novinarskoj profesiji je već više od dve decenije. Počela rad kao novinar u redakciji Radio Užica i lokalnog lista “Vesti”. Dopisnica RSE od 1999. godine.