Član albanske partije DUI Talat Džaferi zvanično je preuzeo funkciju predsednika makedonskog parlamenta (Sobranja), koje je već izazvalo buru u Makedoniji, s obzirom da je na njegovom stolu u kabinetu uslikana albanska zastava, prenosi makedonski “Telefgraf”.Kako je prenela Nova tv, Džaferi je prethodno položio zakletvu i na taj praktično preuzo dužnost predsednika parlamenta od svog prethodnika Trajka Veljanoskog. Prvi sagovornik Džaferiju bio je Samuel Žbogar, predstavnik EU u Skoplju.

Ulazak predsedničke kancelarije Džaferi je protumačen kao povlačenje VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, javio je portal MKD.

Pozivajući se na nezvanične informacije, mediji prenose da je bivši predsednik parlamenta Trajko Veljanoski juče ispraznio kabinet, a da se danas očekuje da odluka o izboru Džaferija bude objavljena u Službenom glasniku.

Očekuje se, kako se navodi, da nakon toga Džaferi predsednika Đorđa Ivanova obavesti o postojanju parlamentarne većine, nakon čega bi on trebalo da dodeli mandat za formiranje nove vlade lideru SDSM Zoranu Zaevu.

Tako je svega dan nakon što Džaferi nije uspeo da uđe u kabinet predsednika parlamenta Makedonije, po svemu sudeći novi predsednik Sobranja preuzeo potrebne pečate za overu zvaničnih dokumenata koja se šalju predsedniku republike Đorđu Ivanovu. Njima se predsednik obaveštava da je uspostavljena parlamentarna većina.

Imenovanje se objavljuje u Službenom glasniku

Parlamentarna većina u Sobranju Makedonije poslala je Službenom glasniku pismo, sa potpisima 67 poslanika, da je Talat Džaferi izabran za predsednika parlamenta.

Izbor poslanika DUI za predsednika Sobranja Džaferija priznale su SAD, EU, NATO, Nemačka i još neke evropske zemlje, a pozdavila je i Turska, dok smatra da je nelegitiman.

Iz Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) koji predvodi parlamentarnu koaliciju rečeno je da skupštinske službe treba prvo da odrade potrebne procedure da bi Džaferi mogao da uputi pismo predsedniku Djordju Ivanovu i obavesti ga da Zoran Zaev, odnosno koalicija SDSM i tri albanske partije ima većinu u parlamentu.

Nakon toga, Ivanov ima rok od deset da kandidatu te koalicije za premijera Zaevu da mandat sa sastav nove vlade.

Izvor: Agencije

Vezane objave