Booking.com

BiH podiglo je optužnicu protiv šest Srba sa područja Skelana zbog zločina protiv čovječnosti. BiH podiglo je optužnicu protiv Blagomira Јovanovića, Milenka Čanića, Stevana Lukića , Dragojla Filipovića, Radomira Katanića i Slavka Milovanovića. Porodice srpskih žrtava sa ovog područja pitaju: Šta je sa optužnicama za zločine nad Srbima?

Optužnica šestoricu Srba tereti da su od aprila do avgusta 1992. godine kao pripadnici Kriznog štaba Srpske opštine Skelani, učestvovali u napadu i progonu Bošnjaka i Roma sa šireg područja Srebrenice i Skelana.

S druge strane, srpske porodice s ovog područja decenijama traže pravdu. U istom tužilaštvu godinama stoji pet predmeta za počinjeni zločin nad Srbima.- Koliko godina porodice da čekaju da ti predmeti dobiju svoj epilog – pita Radojka Filipović, predsjednica Skupštine Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS.

U Skelanima je tokom rata ubijeno 305 Srba, najveći zločini počinjeni su 16. januara 1993. godine kada je ubijeno 69 mještana.

Najmlađa žrtva bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, a njegov brat Radislav imao je 11 godina. Većina civila ubijena je na mostu na Drini u zasjedi dok su pokušavali da pobjegnu u Srbiju.

– U napadima 28. divizije tzv. Armije BiH, Skelani su nekoliko puta napadani gdje nisu birani ni civili. Nema pravde. Pitam se da li BiH može podići optužnice protiv Naserovih koljača – izjavio je Gojko Simić iz Boračke organizacija Srebrenica.

Za više od mjesec u Skelanima će biti obilježene 23 godine od stradanja Srba. Njihove porodice isto toliko godina čekaju pravdu.

Vezane objave