Booking.com

Vjerujete li da hljeb i kefir mogu da snize krvni pritisak ili da surutka pospješuje rast mišića? Da li bi kupili bobice ako na njima stoji da ublažavaju nuspojave hemoterapije?Zdravstvene tvrdnje ne bi trebalo da se ističu na namirnicama ukoliko proizvođač za to nema čvrste naučne dokaze. Međutim, na tržištu koje još nema jasne propise, gotovo nema namirnice koja se ne reklamira kao lijek.

Bobice- koje, bar prema tvrdnjama proizvođača, imaju čudotvorna svojstva. Poboljšavaju imunološke funkcije organizma, vid, usporavaju starenje, pospješuju cirkulaciju, mogu da ublaže nuspojave hemoterapije. Uz pomoć ovih sjemenki potrošač može da spriječi bolesti kardiovaskularnog sistema, snizi krvni pritisak, olakša tegobe dijabetesa i bolove kod artritisa, poboljša holesterol… Kako komentarisati ove tvrdnje – ni oni kojima je struka nisu sigurni.

– Mi u Institutu radimo zdravstvenu ispravnost hrane i dijetetskih proizvoda, ali ne možemo da odradimo, vezano za nedostatak zakonske regulative i ne možemo da damo mišljenje iz naše kuće, ali se susrećemo sa njima svakodnevno, rekla je Mirjana Đermanović, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vezane objave