Dan nakon blokade puteva i uoči sastanka sa drvoprerađivačima resorni ministar Stevo Mirjanić okupio je načelnike sedam opština od Han Pjeska do Foče.

Sa jedne strane stola Mirjanić i generalni direktor Šuma Risto Marić, a sa druge načelnici koji su na sastanak došli sa konkretnim zahtjevima. Prvi čovjek Sokoca, od juče je na vezi sa ministrom Mirjanićem koji je iznenada odlučio da okupi načelnike, u zgradi Vlade, u Istočnom Sarajevu.

“Što se tiče opštine Sokolac, mi ćemo tražiti da se preispita kriterijum po kojima se dodjeljuje građa drvoprerađivačima. Većina kriterijuma je sigurno prihvatljiva, ali ima kojih treba dobro analizirati i napraviti jednu korekciju, prilikom raspodjele drvnih sortimenata između Šuma RS i drvoprerađivača“, rekao je Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.
Kako da opštine naplate od Šuma što im pripada zajednički je problem svih načelnika. Drvoprerađivači koje su Šume stavile pod sankcije zbog izvoza drvnih sortimenata najavili su novu bunu dok drvoprerađivači sa Romanije, baš zbog tog izvoza i nemaju šta da prerađuju.

Fočanski načelnik došao je sa prijedlogom koji bi mogao da smiri strasti.

“Nemate instrumente da ih sad kaznite, ali imate instrumente da ih kaznite u ovoj godini, jer su potpisali ugovor koji važi za pola godine, u pola godine, ako se budu tako ponašali, ta drvna masa njima nije potrebna i s njima ne treba obnavljati ugovor i treba prekinuti dalju saradnju“, kaže Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

“Odvezete našu građu, ne platite, a kad platite onda morate da nam date saglasnost za šta ćemo je potrošiti i to stvarno nema veze sa samoupravom“, kaže Bojo Gašanović, načelnik opštine Istočni Stari Grad.

A, probleme u Šumama RS analizirali su i u SDS-u. Tri sata pred početak sastanka SDS-ovi ekonomski stručnjaci iznijeli su sveobuhvatnu analizu i da je stanje u Šumama loše, a za takvo stanje očekivano okrivili su Vladu.

“Ovo što sada vidimo je jedna završna faza kancerogenih politika Vlade RS koja za rad tekuće potrošnje, podmirivanja i čak i svojih najluksuznijih potreba ne preza da nauštrb vitalnih sektora, na uštrb razvoja otkida te pare, otima i da nikome ne polaže račune“, kaže Raković, šef Odsjeka za finansije u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS-a.

A, računi će se sutra morati položiti u Direkciji Šuma RS. Risto Marić za izjavu, ni danas nije bio raspoložen, ali sutra, poslije sastanka sa romanijskim drvoprerađivačima da će imati šta da kaže. Upravo to čekaju svi drvoprerađivači kako bi, kažu, nastavili da rade ili da ponovo blokiraju puteve.

Vezane objave