Booking.com

Zbog dvojice Arapa kompletan bezbjednosni sektor danima je na nogama. Apsurdna situacija dogodila se na graničnom prelazu Gradiška.

Arapi koji su boravili u Bosni i Hercegovini početkom mjeseca su pokušali da uđu u Hrvatsku i produže dalje za Francusku. Detektor je zapištao tek na hrvatskoj strani i u njihovom automobilu registrovao eksploziv. Čim su vidjeli da nešto nije u redu, Arape su uputili nazad u Bosnu i Hercegovinu. -u je informaciju potvrdio hrvatski MUP.

“Hrvatska policija spriječila je ulazak dvije osobe u skladu sa zakonskom regulativom i nije utvrdila posjedovanje predmeta koji bi ukazivali na počinjenje kaznenog djela”, objašnjavaju.

Apsurd je što Arape, nakon povratka sa hrvatske granice, niko nije zadržao zbog dodatne provjere nakon čega su se izgubili u nepoznatom pravcu. Nakon toga, danima su slobodno šetali Bosnom i Hercegovinom a prije sedam dana, kako saznajemo, bez problema su ušli u Srbiju. Potvrda stiže i iz Granične policije Bosne i Hercegovine ali kažu da upite ovakvog, ili sličnog sadržaja ne mogu da komentarišu.

“U istraživanju događaja koji opisujete u zahtjevu učestovalo je više sigurnosnih agencija bez čije saglasnosti Granična policija ne može davati informacije za javnost”, kažu u Graničnoj policiji BiH.

U pitanju su ilegalni migranti, kaže ministar bezbjednosti Mektić i samim tim prst u oko stavlja graničnoj policiji koja je Arape detektovane na eksploziv bez problema propustila u Hrvatsku. Mektić zna samo da su nezakonito ušli u Bosnu i Hercegovinu, a nakon toga i u Hrvatsku.

“Mislim da su se u svemu tome stekla neka obilježja krivičnog djela koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom ili sa bilo čim, da bi onda bili procesuirani ili u Hrvatskoj ili ovdje u Bosni i Hercegovini, ali još jednom kažem da nisam upoznat sa svim pojedinostima i svim detaljima”, rekao je Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Migranti koji uđu u Bosnu i Hercegovinu uglavnom je koriste kao tranzitnu zemlju prema zapadnoj Evropi. Prije dva mjeseca 13 migranata je ipak uspjelo da pređe iz BiH u Hrvatsku, nelegalno i to mimo službenih graničnih prelaza.

Vezane objave