Booking.com

Zbog dvojice Arapa kompletan bezbjednosni sektor danima je na nogama. Apsurdna situacija dogodila se na graničnom prelazu Gradiška.

Arapi koji su boravili u Bosni i Hercegovini početkom mjeseca su pokušali da uđu u Hrvatsku i produže dalje za Francusku. Detektor je zapištao tek na hrvatskoj strani i u njihovom automobilu registrovao eksploziv. Čim su vidjeli da nije u redu, Arape su uputili nazad u Bosnu i Hercegovinu. ATV-u je informaciju potvrdio hrvatski MUP.

“Hrvatska policija spriječila je ulazak dvije osobe u skladu sa zakonskom regulativom i nije utvrdila posjedovanje predmeta koji bi ukazivali na počinjenje kaznenog djela”, objašnjavaju.

Apsurd je što Arape, nakon povratka sa hrvatske , niko nije zadržao zbog dodatne provjere nakon čega su se izgubili u nepoznatom pravcu. Nakon toga, danima su šetali Bosnom i Hercegovinom a prije sedam dana, kako saznajemo, bez problema su ušli u Srbiju. Potvrda stiže i iz Granične policije Bosne i Hercegovine ali kažu da upite ovakvog, ili sličnog sadržaja ne mogu da komentarišu.

“U istraživanju događaja koji opisujete u zahtjevu učestovalo je više sigurnosnih agencija bez čije saglasnosti Granična policija ne može davati informacije za javnost”, kažu u Graničnoj policiji BiH.

U pitanju su ilegalni migranti, kaže ministar bezbjednosti Dragan Mektić i samim tim prst u oko stavlja graničnoj policiji koja je Arape detektovane na eksploziv bez problema propustila u Hrvatsku. Mektić zna samo da su nezakonito ušli u Bosnu i Hercegovinu, a nakon toga i u Hrvatsku.

“Mislim da su se u svemu tome stekla neka obilježja krivičnog djela koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom ili sa bilo čim, da bi onda bili procesuirani ili u Hrvatskoj ili ovdje u Bosni i Hercegovini, ali još jednom kažem da nisam upoznat sa svim pojedinostima i svim detaljima”, je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Migranti koji uđu u Bosnu i Hercegovinu uglavnom je koriste kao tranzitnu zemlju prema zapadnoj Evropi. Prije dva mjeseca 13 migranata je ipak uspjelo da pređe iz BiH u Hrvatsku, nelegalno i to mimo službenih graničnih prelaza.

Vezane objave