Štab za vanredne situacije opštine Požega proglasio je vanrednu situaciju na celoj teritoriji te opštine, a vanredna situacija proglašena je i u devet mesnih zajednica opštine Arilje. U nevremenu koje je sinoć pogodilo Požegu najugroženiji su istočni i zapadni delovi opštine, i to sela Zdravčići, Vranjani, Godovik, Rečice i Rasna, gde su bujični potoci naneli veliku štetu na infrastrukturi.

“U pojedinim selima kao što su Roge i Rečice na su odnete čitave deonice asfalta i to moramo što pre sanirati, jer u tim delovima su uglavnom staračka domaćinstva”, kaže zamenik predsednika opštine Vladan Kovačević.
POŽEGA: Gromovi, požari, nevreme; Priboj: Poplave

Mestimično su se izlile reke Đetinja i Lužnica, poplavljeno je više desetina domaćinstava, a grom je juče izazvao požar na dva objekta.

Od udara groma izbio je požar u domaćinstvu Olivere Diković u selu Glumač, ali je blagovremenom akcijom vatrogasaca sačuvan stambeni objekat.

“Imali smo i dva paljenja električnih brojila u selu Visibabe, ali su i tu vatrogasci bili spremni i na vreme stigli, tako da do daljeg širenja požara nije došlo”, rekao je Kovačević.Kaže da je dobio uveravanja od nadležnih iz Elektrodistribucije da će do večeras sva domaćinstva dobiti električnu energiju i da su kvarovi na niskonaponskoj mreži sanirani, ali da je u toku popravka visokonaponske.

“Situacija je takva da nismo u mogućnosti da se sami izborimo sa ovolikom štetom, pa ćemo biti prinuđeni da potražimo sami pomoć od Vlade Republike Srbije”, rekao je i dodao da će građani od ponedeljka u zgradi opštine moći da prijave štetu u svojim domaćinstvima.

“Na osnovu njihove prijave, komisija će izaći na teren i popisati sve što je oštećeno i uništeno”, je zamenik predsednika opštine Požega Vladan Kovačević.

TEŠKO I U ARILJU

Vanredna situacija proglašena je i u devet mesnih zajednica opštine Arilje, a najteže je u mesnoj zajednici Kruščica, Grivska, Severovo, Radobuđa, Vigošte, Bogojevići, Latvica, Dobrače i Trešnjevica.

Obilne padavine podigle su nivo bujičnih potoka koji su nosili sve pred sobom.

“Vanredna situacija se proglašava zbog uništavanja vodovodne mreže i rezervoara za pijaću vodu u pojedinim zaseocima, pojave klizišta, neprohodnosti opštinskih i zaseočkih puteva što je uzrokovalo odsečenost od ostalih delova opšine”, rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

Dodao je da ima teškoća i u snabdevanju električnom energijom.

Vezane objave