ilustracija

S obzirom na trenutne atmosferske prilike koje će potrajati određeno vrijeme, očekuje se da će koncentracija zagađujućih čestica biti povišena.Rezultati mjerenja kvaliteta zraka na referentnoj stanici Rasadnik pokazuju prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čestica PM 2,5 i PM 10, koje iznose 48, odnosno 49 mikrograma po kubnom metru.

Na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka proglašena je epizoda „pripravnost“ za područje Goražda.

Prema riječima ministra za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde Bojana Krunića, ovaj stepen uzbunjivanja javnosti podrazumijeva upozorenje rizičnim grupama stanovništva da smanje kretanje, ali i intenziviranje mehaničkog i ručnog čišćenja i pranja cesta, primjenu „mokrog postupka“ za zimsko održavanje cesta, smanjenje broja vozila u prometu, pojačan inspekcijski nadzor nad gradilištima, te inspekcijski nadzor nad primjenom svih mjera.

– Mi smo u fazi upozorenja ostalim institucijama da se pridržavaju Plana interventnih mjera, a prema navedenim podacima, vrijednosti parametara niti jednom nisu prešli prag upozorenja, odnosno uzbune. Ukoliko se nastavi ovaj intenzitet zagađenja, naredna mjera je „uzbuna“. S obzirom na trenutne atmosferske prilike koje će potrajati određeno vrijeme, očekuje se da će koncentracija zagađujućih čestica biti povišena, pa savjetujemo stanovništvo da smanje boravak na otvorenom, upotrebu automobila, a posebnu pažnju trebaju obratiti trudnice, starije osobe, hronični bolesnici i djeca predškolske dobi – pojašnjava Krunić.

Related posts