Ugostitelji će narednih ponovo početi da rade, a objavljene su i preporuke kako bi trebalo da se organizuje rad u lokalima u odnosu na epidemiološku situaciju.

Predlog mera za uslužna ugostiteljska preduzeća objavilo je Udruženje ugostitelja Novog Sada. Oni kažu da očekuju probleme, ali se nadaju da te mere neće večno trajati.

Podsećamo, juče su objavljene smernice kako da se ponašaju ugostitelji, a sada su se pojavile i taksativno nabrojane preporuke koje će važiti i za goste i za one koji pružaju. Evo šta se navodi u tim preporukama:

GOSTI:

1. Gost mora da prođe kroz podnu dezo barijeru (može da bude vlažna ili suva)

2. Za gosta na ulazu (i u baštu i u unutrašnjost objekta; ukoliko ulaze gosti u toalet a sede napolju) mora da dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola/ gel, prskalica ručna, vlažne maramice.

3. U zatvorenom prostoru na 1 gosta 3,5m2 i jedno sedeće mesto, na otvorenom na 1 gosta 2,5m2 i jedno sedeće mesto.

4. Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku, jedno sredstvo za 4 prs./gel, prskalica ručna, vlažne maramice/ sve na bazi alkohola.

5. U toaletima za goste poželjno je da stoje bezkontaktni dozer za ruke i ubruse.

6. Ne da imaju rukavice i maske jer piju pića ili jedu….a dezinfikovali su se pri ulasku…

ZAPOSLENI/DOSTAVA ROBE

1. Ugostiteljski objekti moraju da imaju dezo barijere (suve ili vlažne), na personalnom ulazu, ulazu u proizvodni deo, na ulazu u uslužni deo.

2. Dobavljači obavezno pri isporuci da prođu osnovnu dezinfekciju/obuće i ruku/sredstvima na bazi alkohola

3. Ugostiteljski radnici obavezno da, robu koji su primili, dezinfikuju / isprskati sa dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola, zatim izvaditi iz transportnog pakovanja; (to pakovanje odmah odloziti u đubre ); robu dezinfikovati i pravilno skladistiti.

4. Ugostiteljski radnici koji su u servisnom i proizvodnom delu za rada moraju da imaju zaštitne maske preko nosa – usta, rukavice

5. Higijenu obuće vršiti alkoholnim dezinfekcionim sredstvom za radnike u servisnom delu

6. Radnici u servisnom i proizvodnom delu su obavezni da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste, uz obavezno svakodnevno oblačenje nove uniforme / oprane na 90 C, ispeglane peglom ili vodenom parom.

Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Stanojević za 021.rs navodi da su objavljene smernice očekivane, ali da verovatno neće svi ugostiteljski objekti odmah početi da rade, posebno ne noćni klubovi, jer neki neće moći odmah da primene sve mere, a i policijski čas još važi tokom večeri.

Dalje navodi da će zbog novih smernica pojedini stolovi morati da budu izbačeni iz lokala kako bi svi gosti bili na dovoljnoj udaljenosti jedni od drugih.

“Biće problema naravno, s obzirom da mora da se drži velika distanca među gostima i među stolovima, ali računamo da sve ovo neće trajati večno i da će mere vremenom biti ublažene. Očekujemo da će se sve završiti već krajem maja i da ćemo onda početi normalno da funkcionišemo”, navodi Stanojević.

Related posts