U Čačku, Požegi, Arilju, Lučanima i Gornjem Milanovcu – na snazi je vanredna situacija zbog otežanog vodosnabdevanja. Ugroženo je oko 250.000 potrošača, a građanima – upućen apel da vodu racionalno troše. Zbog velike suše, nedostaje voda za napajanje stoke u Gadžinom Hanu, a restrikcije su i u Topoli. Meštani Božetića – najveće novovaroške mesne zajednice imaju dodatne muke – kako napojiti gotovo 5.000 grla krupne stoke.

Još aktivan izvor ili rečica, za domaćinstva koja u svojim štalama imaju i do 50 grla krupne stoke, u ovo pravo su blago do koga stižu, dnevno prelazeći i više desetina kilometara.”Muka je velika, vrlo teško. Ja sam zadužen za to. Po ceo dan to i ne stižem ništa pored toga. Dolazim 2-3 puta na dan, po 15 kilometara puta, trošim gorivo, vreme”, kaže Draško Jelić iz Debelja.

“Dogonimo sa buradima i sa buračama. Ima malo kući ali nema dovoljno. Moraš sve da ostaviš da dognaš im vodu, da ih teramo kao ranije u pašu, nema to ko da radi, paše zarasle, gde su bila pojilišta ne može se proći više”, žali se Mihailo Perošević iz Štitkova.

Od Vrševine do Tisovice, vrela u Štitkovu, gde je kome bliže i gde potoci i rečice nisu presušili, meštani se bore za svaku kap vode.

“Za krave, njih šest svaki drugi dan idem za vodu. A kući, dole, imam neko močilo za junad, ali gotovo je da presuši. Više ne znam šta ću ni kako ću,” rekao je Boško Jelić iz Debelja.

I tek što su pomislili da je njihovim mukama kraj, prošle godine epidemija je zaustavila izgradnju vodovoda, na koji čekaju – četiri decenije. Radovi su sada nastavljeni, ali iz skromnog budžeta opštine za ovu godinu, izdvojeno je svega 30 miliona dinara, a vrednost projekta je znatno veća.

“Ono što je sigurno to jeste da ćemo ove godine položiti cevi, da ćemo raspisati javnu nabavku da uradimo kaptažu na izvorištu i to je najskuplji deo u ovom projektu od 138 miliona dinara i da ćemo pored kaptaže raspisati javnu nabavku za izgradnju jedne crpne stanice na kraju ovog potisnog voda”, naveo je predsednik opštine Nova Varoš Rade Vasiljević.

Do sada su urađena dva od sedam kilometara primarne mereže, ali će, nadaju se, uz podršku države i veća sredstva iz budžeta za iduću godinu, do kraja naredne građevinske sezone voda stići i do najžednijih sela novovaroške opštine.

Vezane objave