sprovedeno u Kini povezuje gotovo svakodnevnu konzumaciju hrane začinjene ljutom paprikom s 14-postotnim smanjenjem stope smrtnosti.

Uočena veza bila je najizraženija kod koje ne konzumiraju alkohol. Najveće smanjenje stope smrtnosti je zabeleženo kod koje su ljute paprike jele sveže.

U ranijim studijima, tim naučnika, predvođen profesorima Klifordom Vulfom i Brusom Binom sa Medicinskog fakulteta na Univerzitetu Harvard, uspeo je da dokaže pozitivan učinak kapsaicina.Navodno, kapsaicin u kombinaciji s QX-314 (poznatim derivatom lokalnog anestetika lidokaina) dovodi do uklanjanja osećanja bola, ali istovremeno ne uzrokuje ukočenost mišića i omamljenost.
Smatra se da kapsaicin utiče na oslobađanje endogenih opijata (endomorfina) u mozgu i tako dovodi do poboljšanja raspoloženja kod ljudi koji jedu ljute paprike ili jela u kojima se ovaj začin koristi.

Otkriće grupe iz Harvarda moglo bi proširiti upotrebu “ljutog spoja iz paprike” kao idealnog anestetika prilikom porođaja, u stomatologiji, kod lokalnih operativnih zahvata, itd…

Vezane objave