Branislav Zeljkovic Press 1

BANjALUKA – Smijenjenom direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i vlasniku preduzeća “Prokontrol” Slavku Bojiću, osumnjičenim za zloupotrebe u nabavci medicinske opreme za Institut teške više od 700.000 KM, produžen je pritvor za još dva mjeseca, potvrđeno je “Glasu Srpske”.Pritvor im je produžilo vijeće Vrhovnog suda Republike Srpske na prijedlog Republičkog tužilaštva koje je tražilo da osumnjičeni ostanu još tri mjeseca iza reštaka.

Vrhovni sud RS smatra da je dva mjeseca sasvim dovoljno vrijeme da Tužilaštvo dovrši istragu, a pritvor osumnjičenima je produžen zbog težine krivičnog djela, bojazni od ometanja istrage i uticaja na svjedoke i saučesnike.

Zeljković i Bojić, uhapšeni su u okviru istrage koja se odnosi na sporne nabavke medicinske opreme za potrebe Instituta. Zajedno sa njima pali su i vlansik firme Promeding” Dragan Dubravac i vlasnik agencije “Trafel for fan” Saša Marković. Njih dvojcia ispričali su tužilaštvu sve o malverzavijama i za njih nije ni zatraženo produženje pritvora tako da će izaći na slobodu 15. decembra.

U ovom slučaju Republičko tužilaštvo već je propširilo istragu protiv Zeljkovića zbog sumnje da je prilikom nabavke medicinske opreme nezakonito pribavio najmanje 50.000 KM koristi za još četiri preduzeća sa kojima je poslovao te da je na ime isporučenih zapštitnih odijela po jednom uzimao devet maraka za sebe.Prema našim informacijama radi se o preduzećima “Krajinagrup”, Sineks Laborattorija”, “Perfekt klin” i “Aries” sa kojima je Zeljković direktnom pogodbim sklapao ugovore o nabavci hiruških i drugih zaštitnih maski. Istražiocu su došli do szananja da su i u ovom slučaju kao i ranije maske Institutu fakturusane po višestruko uveđanim cijenama od nabavnih.

Osim ovoga, istražioci provjeravaju i izjavu osumnjičenog vlasnika agencije “Trafel for fan” Saše Markovića koji je priznao da je lično Zeljkoviću za svako isporučeno zaštitno odijelo davao devet maraka i da mu je tako ukupno dao 250.000 KM. On je ispričao da mu je Zeljković putem aplikacije “Signal”, jer je to kako mu je rekao sigurnija varijanta, javljao kad i gdje da donese novac. Marković je istakao da je on Zeljkoviću novac predavao i u prostorijama Ujedinjene Srpske, ali da su njih dvojica bili sami prilikom primopredaje.

Prema nezvaničnim informacijama tokom istrage progovorio je osumnjičeni vlansik firme Promeding” Dragan Dubravac. On je priznao da je osumnjičenom vlasniku preduzeća “Prokontrol” Slavku Bojiću dao 85.000 KM koje on “treba predati nekome”. Dubravac je ispričao da ga je Bojić kontaktirao nekoliko dana prije zaključivanja ugovora o konzorcijumu i rekao da može nabaviti maske i zaštitna odijela iz Kine, te da ima kupca za ovu robu, odnosno Institut za javno zdravstvo RS.

Prema Dubravčevim riječima, Bojić mu je ponudio da njihove firme “Prokontrol” i “Promeding” zaključe ugovor o koncesiji, s obzirom da je firma “Promeding” osumnjičenog Dubravca bila registrovana kao veleprometnik medicinskih sredstava kod Agencije za lijekove BiH.

Dubravac je rekao da ga je Bojić upoznao i da je cijena maske u Kini 0,2 dolara te da mu je nakon uvoza maski rekao kako faktura za uvezenu količinu prema “Prokontrolu” treba biti 140.000 maraka, te da njemu od tog iznosa treba dati 85.000 maraka.

Republičko tužilaštvo ranije saopštilo da sve osumnjičene tereti za zloupotrebe teške 790.000 KM prilikom nabavke medicinske opreme i sredstava za sprečavanje i suzbijanje kovida-19. Zeljkovića i saučesnika terete i da su oformili konzorcijum firmi koje nisu mogle nabavljati medicinsku opremu. Između ostalog, sumnja se da su oni medicinske maske, čija ja nabavna vrijednost 0,36 maraka, Institutu su fakturisali po cijeni od 6,90 KM.

Zeljkovića tužilaštvo tereti i za malverzacije u nabavci stacionarnih kamera za Institut. Zbog ovih malverzacija osumnjičen je i vlasnik firme “A.R.M.S. sistemi” Vladimira Vuletića. Prema dokazima koje je do sad prikupilo tužilaštvo umjesto šest stacionarnih termalnih kamera, koje su plaćene 40.365 KM po komadu, isporučene su nadzorne kamere za široku upotrebu sa dodatnim sistemom mjerenja temperature, čija tržišna cijena je tada bila 23.084 marke. Model koji je isporučen je, dodaju iz Tužilaštva, jedna agencija iz Širokog Brijega prethodno ponudila Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske za cijenu od 13.200 maraka bez PDV-a po komadu.

Ipak, kamere koje su isporučene, kako se navodi u dokumentaciji, “A.R.M.S. sistemi” su kupili od firme iz Visokog za 21.500 KM bez PDV-a po komadu.

-Da je isptivano tržište prije nabavke, moglo se utvrditi da je taj model kamere u kritično vrijeme bio dobavljiv na tržištu BiH čak i za cijenu od 13.200 KM, kakvu je ponudu dala agencija iz Širokog Brijega-navodi se u domumentaciji Tužilaštva.