Booking.com

Međunarodni dan muškaraca obilježava se danas u više od 60 zemalja svijeta, pa i u BiH još od 2011. godine.

Iako se u Bosni i Hercegovini ovaj dan ne obilježava posebnim programima, Udruženje za razvoj društva Kap, koje je 2011. godine pokrenulo prvi put obilježavanje 19. novembra, Međunarodnog muškaraca, poziva posebno žene da doprinesu obilježvanju ovog tako što će danas pokloniti posebnu pažnju svojim muškarcima i dječacima.

“Samo ravnopravnim odnosom i tretmanom možemo postići da sa iste polazne osnove razgovaramo o ravnopravnoj ulozi žena i muškaraca”, saopšteno je iz udruženja Kap koje je 2010. godine podnijelo inicijativu “International Men’s day asocijaciji (IMD)” za uvrštavanje BiH na svjetsku mapu gdje se obilježava ovaj dan. BiH je primljena u svjetsku IMD asocijaciju 2011. godine.

Godine 2011. u BiH je prvi put održan event “Men’s day party” u Sarajevu, a Međunarodni dan muškaraca u BiH tada je okončan izborom “Najmuškarca godine”, priznanjem koje je tada uručeno novinaru Muhamedu Miziću, koji je dobio 2.561 glas javnosti.

Dan muškaraca prvenstveno treba da se slavi ciljem podizanja svijesti o ulozi, ali i zdravlju muškarca koji su, kao i žene, temelj porodice i društva.

Ovaj dan je idealna prilika za slavljenje postignuća i doprinosa muškaraca i dječaka prema zajednici i porodici, jer je uloga muškarca kao saveznika žena veoma značajna u borbi protiv nasilja nad ženama. Posebno ovog dana, muškarci treba da povedu računa o svom zdravlju, jer pokazuju da “snažniji” pol rjeđe posjećuje ljekare, iako muškarci češće oboljevaju od kardiovaskularnih oboljenja, bolesti pluća, prostate…

Međunarodni dan muškaraca se obilježava u više od 60 zemalja svijeta, a inaugurisan je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu.

Danas se obilježava, ne samo u BiH, već i u Australiji, Indiji, Kini, SAD, Singapuru, Malti, Mađarskoj, Irskoj, Kanadi, Danskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i drugim zemljama svijeta.

Poruka ovogodišnjeg Međunarodnog muškaraca neka bude poruka ženama – razmazite danas svoje muškarce i dječake i nastavite da ih njegujete i svih ostalih u godini, poručili su iz Udruženja Kap.

Vezane objave