Tehnologija brzog punjenja nije nikakva novost i već dugo živimo u vrijeme brzih punjača. Sve je to posljedica života s pametnim telefonima i diktatom brzog obavljanja zadataka i komunikacije na njima.

Neki punjači više, a neki manje ispunjavaju svoju zadaću, no bitno je da je tehnologija brzog punjenja unijela koliko-toliko svjetlosti u mračno doba kada je trajanje baterije mobitela bilo svedeno na jedva jedan dan.

Naravno da svako brzo punjenje nije jednako brzo, što doprinosi komplikacijama i prilično velikom neredu kad je posrijedi standardizacija spomenute tehnologije, zbog čega je u dogledno vrijeme naivno očekivati međusobnu kompatibilnost svih brzih punjača.

Vjerojatno zato je indijska publikacija Hometop izvela test poređenja tehnologija brzog punjenja svega prisutnog na tržištu pa se to sada može uporediti na jednom mjestu. Istovremeno su se bacili na testiranje više uređaja koje su ispraznili na 0%, a rezultati su ovakvi:Prema njihovim rezultatima, najbrže od svih puni Huaweijeva tehnologija Super Charge, s brzinom od 46.57 mAh po minuti, što 3400 mAh bateriju Honora 10 od 0 pa do 100% napuni za 73 minute.

Slijedi OnePlusov Dash Charge sa svojom brzinom od 41.25 mAh po minuti, koji u 3300 mAh napuni bateriju za 80 minuta.

Treće mjesto je zauzeo Samsungov Adaptive Fast Charge s brzinom od 33,33 mAh u minuti, koji 3500 mAh bateriju Galaxyja S9+ puni za 105 minuta.

Qualcommov Quick Charge je na četvrtom mjestu s brzinom od 30 mAh u minuti, koji 3000 mAh bateriju LG-a G7 puni za 100 minuta.

Appleova Fast Charge tehnologija ima brzinu od svega 21,73 mAh po minuti, što 2716 bateriju iPhonea X može napuniti za 125 minuta.

Svakako, te vrijednosti treba uzimati s dozom rezerve, s obzirom na to da punjenje takođe zavisi od niza drugih faktora, kao što bi bila okolna temperatura, temperatura same baterije, ali i njena starost, tj. istrošenost.

(Geek.hr)