Prošlo je nešto više od godinu dana od kada je na Zlatiboru održana konferencija na kojoj se govorilo o budućnosti aerodroma Ponikve. Jedino što se za to vreme promenilo na aerodromu Ponikve je direktor, umesto Saše Savića za vd direktora je postavljen Slaviša Dimitrijević. Konkurs za izbor direktora koji je bio raspisan početkom marta je poništen (celu vest pročitajte na portalu Danas). Kao potencijalne partnere u razvoju aerodroma Ponikve gradske vlasti u Užicu su početkom godine pominjale kompaniju iz Sudijske Arabije, a u oktobru i kompanije iz Kine, ali bez konkretnih dogovora.U međuvremenu, turističke organizacije Zlatibora i Tuzle pripremaju zajedničke projekte koji treba da povežu tuzlanski aerodrom i zlatiborske ugostitelje. Pre godinu dana je potpisan protokol o saradnji Turističke organizacije Zlatibor i Turističke zajednice Tuzlanskog kantona, a ove godine je održano nekoliko radnih sastanaka kako bi se osmislio zajednički nastup na inostranim tržištima.

Da Tuzlaci misle ozbiljno bilo je jasno već krajem septembra kada su počeli radovi na dogradnji putničkog terminala čime će se aerodrom osposobiti za prihvat 800 putnika na sat, što znači da će ukupan kapacitet aerodroma biti oko 700.000 putnika na godišnjem nivou. Sa šezedest letova nedeljno i sa više od 450 hiljada putnika za prvih deset meseci vidi se da je aerodrom Tuzla u ekspanziji. Kada se na ovo doda i podatak da je u 2017.godini kompanija Wiz air prevezla svog milionitog putnika jasno je da postoji dobitna kombinacija.U prilog saradnji Zlatibora i Tuzle ide i podatak da je aerodrom Tuzla na oko 180 kilometara od Zlatibora i da se ovaj put može preći za oko 3 sata što predstavlja prednost u odnosu na minimum četiri sata putovanja sa aerodroma Nikola Tesla u Beogradu. Takođe treba uzeti u obzir i činjenicu da su za pojedine letove kompanije Wiz air iz Tuzle cene karata koštale simboličnih 19,99 KM (oko 10 evra).

Ovde se mora istaći da se zlatiborska turistička privreda sve aktivnije predstavlja na stranim trižištima. Samo u poslednja dva meseca održane su prezentacije u BiH, Mađarskoj, Makedoniji i Rumuniji. Novi sadržaji poput Dino parka i Avantura parka svakako će privući nove goste a dosta se očekuje i od gradnje gondole koja će svakako biti turistička atrakcija prvog reda.Kada se sve sabere jasno je da bi kombinacija povoljnog avio-prevoza i turističkog proizvoda “znamenitosti Tuzle – sadržaji Zlatibora” imao odlične perspektive. Tuzla bi uposlila aerodromske i ugostiteljske kapacitete, dok bi Zlatibor na ovaj način dobio niske cene prevoza i veću konkurentnost na svetskom tržištu.