Android preko sistema zaštite nekoliko sekundi prije upozorio na zemljotres u BiH

742
Booking.com

Brojni Bosne i Hercegovine večeras su sekundi prije nego što su osjetili zemljotres dobili obavijest od Androidovog sistema upozorenja o potresu da je moguć zemljotres te smjernice šta uraditi.

Do sada nije zabilježen ovaj obavještenja na mobilnim telefonima s Androidom i podrškom Google servisa, a pet do deset sekundi, koliko je ranije stigla obavijest za mnoge je bila iznenađenje, ali brzo i jasna poruka šta učiniti u slučaju podrhtavanja tla.

Androidov sistem upozorenja o zemljotrsu je poslao jasnu poruku da budu u pripravnosti, da su naknadni potresi uobičajeni tokom smirivanja tla te sa smjernicama šta uraditi nakon potresa.

Među prvim smjernicama je da se obuku cipele, provjeri plin i zatvori glavni ventil i da se izbjegavaju oštećene zgrade. U drugom dijelu obavijesti se navodi da se radi o zemljotresu i procjenjenoj jačini s lokacijom mogućeg epicentra.

U zadnjem dijelu građanima je posavjetovano da uzmu zalihe za hitne slučajeve kao što je voda, da ugase manje požare ukoliko su se aktivirali, da ugase sve osigurače od struje te odu na više terene.

Vezane objave