ilusrtracija

Iako su bolnice Zdravstvenog centra Užice iz u dan sve punije kovid pacijenata, ova ustanova ne kuburi ni sa manjkom kreveta ni drugog neophodnog, ali problem su preumorni zdravstveni radnici. Po riječima Danijele Vasiljević, portparolke Zdravstvenog centra Užice, sistem funcioniše što se tiče zbrinjavanja pacijenata, ali pada po pitanju medicinskog osoblja.

– Ljekari, sestre i ostalo osoblje daju sve od sebe, bukvalno posljednje atome snage da izdrže u ovoj bici. Danas Zdravstveni centar Užice ima 268 radnika više nego na početku pandemije, je protutnjala što se tiče oboljevanja u kolektivu, imamo manje pacijenata nego ljetos i u periodu novembar – decembar, ali situacija je sve teža jer iznureno osoblje gubi snagu i strpljenje. Ako ovaj narod ima imalo srca, neka nosi maske, poštuje mjere i vakciniše se. Medicinarima ne trebaju aplauzi, treba im odgovornost sugrađana – rekla je za Vasiljević za Blic.

Dnevna potreba za kiseonikom, pojašnjava ona, 30 puta je veća nego prije epidemije. Zdravstveni centar Užice troši dnevno kiseonika koliko ranije za mjesec .

U bolnicama ZC Užice, prema podacima od danas, zbrinuta su 503 pacijenta, više nego prije sedmica, kada se ova brojka kretala oko 350. Na respiratoru su 23 pacijenta. Za razliku od ljetos i zimus, kada je na liječenju bilo i preko 650 oboljelih, kaže naša sagovornica, kliničke slike pacijenata su zbog britanskog soja virusa, koji je dominantan, dosta teže.

Vezane objave