Senad Kreho, advokat Darka Eleza, koji je sinoć iz Srbije izručen Bosni i Hercegovini, rekao je danas za “Dnevni avaz” da će ročište o određivanju pritvora njegovom branjeniku biti najvjerovatninje održano tek sutra.

Tužilaštvo BiH, najavilo je danas da će uputiti prijedlog Sudu u zakonskom roku. Elez je izručen BiH sinoć u 18.30 sati, a predat Tužilaštvu oko 18.50. Tužilaštvo ima rok od 24 sata za zadržavanje.

Deset pitanja

Kreho nam je rekao da je “Tužilaštvo BiH mislilo da se Elezu može suditi i za premet Lutka”, što nije tačno.

– Ministrica pravde Srbije u rješenje za izručenje jasno je napisala samo “za druga djela”, a to su ove nove okolnosti – rekao je Kreho.

On nam je potvrdio danas da je Elez prije dolaska u BiH prošao poligrafski test u Beogradu. Postavljeno mu je deset pitanja i sva je uredno prošao.

– Elez je na poligrafu pitan i o pokušaju ubistva Aleksandra Vučića, Milorada Dodika, o relacijama Veljka Belivuka ili kako ga zovu Velja Nevolja. Test je uredno prošao. Imamo zapisnik o tome – kaže Kreho.
Nije pitan u Beogradu

Na naše pitanje šta Elez zna o ubistvima sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, jer se ranije tvrdilo da bi mogao imati neke informacije dok je bio pritvoren u Beogradu, Kreho nam je odgovorio:

– Ne zna ništa. O tome nije ni pitan u Beogradu, ali jeste o tome govorio u Tužilaštvu BiH. Rekao je da o tome ne zna ništa, ni o događaju, ni o ubicama. Pa čovjek ne zna ni ko je ministar policije u Sarajevu. Kaže fino, ljudi ja s tim nema veze, niti znam ko su ubice – kaže Elezov advokat Senad Kreho za “Avaz”.